Bekçiler hangi kanuna göre görev yapar?

İçindekiler:

  1. Bekçiler hangi kanuna göre görev yapar?
  2. 772 sayılı kanun nedir?
  3. Çarşı ve Mahalle Bekçileri hangi sınıfa girer?
  4. Polis bekçinin amiri mi?
  5. Bekçiler hangi haklara sahip?
  6. Bekçinin görevi nedir?
  7. Bekçi Üstümü arayabilir mi?
  8. Bekçiler hangi hizmet sinifi?
  9. Bekçiler özel mülke girebilir mi?
  10. Bekcilerin ceza yazma yetkisi var mi?
  11. Bekçilerin araba çevirme yetkisi var mı?
  12. Bekçilerin ust arama yetkisi var mi?

Bekçiler hangi kanuna göre görev yapar?

18 Haziran 2020 tarihli 7245 sayılı kanun ile birlikte Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Kanunu olarak düzenlenip günümüz koşullarına uyarlandı. İlk olarak 20 ilde 69'u kadın bekçi alımı yapıldı. Halen 69'u kadın olmak üzere Çarşı ve Mahalle Bekçisi ülke genelinde görev yapıyor.

772 sayılı kanun nedir?

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı, çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde aranan şartlara, çarşı ve mahalle bekçilerinin atama ve adaylık süreçlerine, görev ve yetkileri ile çalışmalarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Çarşı ve Mahalle Bekçileri hangi sınıfa girer?

MADDE 4 – 83 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Emniyet Genel Müdürlüğüne ait bölümünde "YH - Yardımcı Hizmetler Sınıfı" olarak yer alan "Çarşı ve Mahalle Bekçisi" unvanlı kadroların sınıfı "EMH - Emniyet Hizmetleri Sınıfı" olarak ...

Polis bekçinin amiri mi?

Emniyet teşkilâtı bulunan yerlerdeki bekçi kuruluşlarının mesleki âmiri, polisin ilçedeki en büyük âmiridir.

Bekçiler hangi haklara sahip?

Bekçiler zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak Bekçiler, haklarında tutuklama veya yakalama kararı çıkarılmış kişileri gördükleri takdirde yakalayacak ve bağlı bulundukları genel kolluk kuvvetlerine teslim edecek.

Bekçinin görevi nedir?

Bekçi, geceleri bir alan ya da bölgenin güvenliğini sağlamak ile görevli olan kişidir. Özel durumlar dışında akşam 10 ile sabah 6 saatlerinde görev yapan bekçiler, silah taşımak ve gerekli durumlarda kullanmak gibi yetkilere sahiptir.

Bekçi Üstümü arayabilir mi?

Çarşı ve mahalle bekçilerine yeni düzenleme: Kimlik sorabilecek, üst ve araç araması yapabilecek.

Bekçiler hangi hizmet sinifi?

Jandarma teşkilatında istihdam edilen çarşı ve mahalle bekçileri, Jandarma Hizmetleri Sınıfı'na dahil edilecek. Çarşı ve mahalle bekçilerinin emeklilik yaş haddi 60 olacak.

Bekçiler özel mülke girebilir mi?

Jandarmanın görev alanı ise JTGYK md.10 da belirtilmiştir. Bekçiler özel kolluk olarak kabul edilir ise ancak 772 s. Kanun'da belirtilen durumlarda genel kolluğa yardımcı olarak kendilerine verilmiş yetkileri kullanabileceklerdir.

Bekcilerin ceza yazma yetkisi var mi?

Yargıtay, maske cezalarıyla ilgili karar verdi. Yargıtay'ın kararına göre: “Polis 'maske takmadın' diye ceza kesemez, tutanak tutabilir. ... Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre, Bolu'da maske takmadığı için Elif Nihan İşler'i durduran bekçiler Kabahatler Kanunu'na aykırılıktan 392 TL idari para cezası kesti.

Bekçilerin araba çevirme yetkisi var mı?

Görevli oldukları mülki sınırlar içinde halkın istirahat, sağlık ve selametini sağlayacak olan gece ve mahalle bekçileri, düzenlenen görev, yetki ve sorumlulukları ile birlikte artık gerekli gördüklerinde araçları durdurabilecekler.

Bekçilerin ust arama yetkisi var mi?

Bu amaçla kişinin üzerindeki elbisenin çıkarılması veya aracın, dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması istenemez." hükmü ile birlikte bekçilere de kaba üst araması yetkisi verilmiştir.