Gebze ismi nereden gelmiştir?

İçindekiler:

  1. Gebze ismi nereden gelmiştir?
  2. Gebze Kocaeli Ne ne zaman bağlandı?
  3. Darıca Gebze'den ne zaman ayrıldı?
  4. Gebzede han var mı?
  5. Gebze hangi renkte?
  6. Gebze nin anlamı nedir?
  7. Darıca Ne zaman ilçe olmuştur?
  8. Darıca ismi nereden geliyor?
  9. Gebze Ne Var?
  10. Gebze'nin kaç tane mahallesi var?
  11. Kocaeli hangi ile bağlı?
  12. Çayırova ismini nereden almıştır?

Gebze ismi nereden gelmiştir?

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de bir kez Kekbeziye ismini kullanmış, Erzurum Seyahatı esnasındaysa Gebze kelimesinin Gelbize'den kaynaklandığını yazmıştır. ... Ancak, 1640 yılında "Gebze"ye geldiği anlaşılan Evliye Çelebi, ünlü Seyahatname'sinin ilgili bölümünde (Gebze, "Gelbize"den galattır.)

Gebze Kocaeli Ne ne zaman bağlandı?

Gebze'de belediye teşkilatı kurulması ise 1907 yılında olmuştur. 1924 yılında yapılan değişiklikler sonucunda vilayet, kaza, nahiye ve köy teşkilatları kurulmuş, Gebze de İzmit'in merkez ilçe olduğu Kocaeli'ne bağlanmıştır.

Darıca Gebze'den ne zaman ayrıldı?

Türkiye'de genel nüfus artış oranı 1965-1997 yılları arasında 0,8 iken, Gebze'de bu artış 1,8 olmuştur. 2008 yılından yerel seçimlerden önceki nüfusu 500.000 bin kişinin üzerindeyken seçimlerden önce Gebzenin semtleri Darıca, Çayırova ve Dilovası ilçe olup Gebze'den ayrıldılar.

Gebzede han var mı?

Kocaeli'nin ilçelerinden biri olan Gebze hem Marmara Bölgesi'nin hem de ülkemizin en gelişmiş ve büyük sanayi bölgelerinden biridir. ... Gebze'ye hakim bir tepede yer alan caminin külliyesi medrese, han, hamam, kervansaray, şadırvan, kütüphane, tekke ve türbeden oluşmaktadır.

Gebze hangi renkte?

Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası 'kırmızı' bölgede.

Gebze nin anlamı nedir?

Diğer araştırmacılardan bazıları da, "Gebze"nin bir zamanlar Osmanlı ve Bizans savaşçıları arasında sık sık el değiştiren ve özlenen bir yöre olması itibariyle "Gel bize" veya "Bize gel" ifadelerinden oluşan ve zaman içinde değişerek, halkın öz dilinde "Gebze"ye dönüşen bir ad olduğunu belirtmişlerdir.

Darıca Ne zaman ilçe olmuştur?

İlçemiz 06.03.2008 Tarih ve 5747 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun İle Darıca İlk Kademe Belediyesi ve Gebze İlçesine Bağlı Sırasöğütler ve Abdi İpekçi Mahallelerinin katılımı ile Darıca İlçesi Kurulmuştur.5747 Sayılı Kanunun 22 Mart ...

Darıca ismi nereden geliyor?

Darıca, ismini sahilden 200 m. Kuzeyde bulunan, günümüzde bir burcu ayakta kalan Darıca Kalesinden alır. Bizanslılar döneminde dışarıdan gelebilecek taarruzlara karşı bir tevkif kalesi olarak kullanılan kalenin tarihteki en eski adı "TARARİON" olarak bilinmektedir.

Gebze Ne Var?

Gebze Gezilecek Yerler: Gebze'de Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Yer
  • Gebze Gezilecek Yerler: Gebze'de Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Yer. Ballıkayalar Tabiat Parkı ...
  • Osman Hamdi Bey Müzesi. ...
  • Eskihisar Kalesi. ...
  • Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Camii. ...
  • Darıca Kalesi. ...
  • Sultan Orhan Camii. ...
  • İbrahim Paşa Çeşmesi. ...
  • Anibal'in Mezarı
Daha fazla öğe...

Gebze'nin kaç tane mahallesi var?

Gebze ilçesinde toplam 40 mahalle bulundu.

Kocaeli hangi ile bağlı?

Kocaeli ili Marmara Bölgesinde yer almaktadır. İstanbul, Bursa, Sakarya ve Düzce illerine komşu olan bir şehirdir.

Çayırova ismini nereden almıştır?

Çayırova, ya da diğer adıyla Güzeltepe'nin eski adı Akse köyüdür. ... Bu hızlı kentleşme Güzeltepe'nin 1992 yılında belediye olmasına yol açmıştır. Güzeltepe Belediyesi daha sonraki yıllarda Danıştay kararıyla Çayırova Belediyesi olarak isim değiştirmiştir.