Kanserli hücre nasıl tespit edilir?

İçindekiler:

  1. Kanserli hücre nasıl tespit edilir?
  2. Kanser tanısını kim koyar?
  3. Kanserli bir hücre nasıl çoğalır?
  4. Kanser aşamaları neye göre sınıflandırılır?

Kanserli hücre nasıl tespit edilir?

Radyolojik incelemeler (görüntüleme): Onkolojik görüntüleme yöntemleri, vücuttaki kanserli lezyonların tanımlanmasına yardımcı olur. Onkolojide sık kullanılan radyolojik yöntemler: bilgisayarlı tomografi (BT), ultrason (USG), manyetik rezonans (emar, MR) ve PET-tomografi görüntülemedir.

Kanser tanısını kim koyar?

Kanserin tanısı, tedavisi, toplumdaki sıklığı ve taranması ile kanserden korunma konularında uzmanlaşmış olan hekime Onkolog denir. Kanserin ilaçla tedavisi konusunda uzmanlaşmış hekime Tıbbi (Medikal) Onkolog, ışınla (radyasyonla) tedavisi konusunda uzmanlaşmış hekime de Radyasyon Onkoloğu adı verilir.

Kanserli bir hücre nasıl çoğalır?

Kanser, genel anlamı ile bölünme kontrolünü yitiren hücrelerin aralıksız şekilde çoğalması olarak tanımlanabilir. Hücre DNA'sında meydana gelen mutasyon ve hasar sonucunda bölünme hızı anormal şekilde artar ve belli doku hücreleri hızlı şekilde çoğalır.

Kanser aşamaları neye göre sınıflandırılır?

TNM T(tümör), N(nod=lenf nodu) ve M(metastaz) kısaltmasıdır. Doktorlarınız kanserin evresini belirlemek için üç faktöre bakarlar. T, N,M sonuçları birleştirilerek kanserin evresi belirlenir.