Koşul Sonuç ne demek?

İçindekiler:

  1. Koşul Sonuç ne demek?
  2. Yargı amacı nedir?
  3. Yargı cümlesi ne demek?
  4. Yargı gerekçesi ne demek örnek?
  5. Neden ve gerekçe arasındaki fark?
  6. Cümlenin gerekçesi nasıl bulunur?

Koşul Sonuç ne demek?

Bir olayın veya durumun gerçekleşmesinin, başka bir olayın veya duruma bağlı olduğunu belirten cümlelere koşul-sonuç (şart-sonuç) cümleleri denir. Bu tür cümlelerde birinci bölüm (yan yargı) koşul, ikinci bölüm ise o koşula bağlı olarak ortaya çıkan sonuçtur (temel yargı).

Yargı amacı nedir?

Bir eylemin hangi nedenden (gerekçe) dolayı gerçekleştiğini veya gerçekleşmediğini bildiren cümlelerde yargı-gerekçe ilişkisi vardır. Bazen cümle içinde bazen de iki cümle arasında neden-sonuç ilgisi kurulabilir. Evden geç çıktığı için ilk derse yetişememiş.

Yargı cümlesi ne demek?

Yargı: Cümlede bildirilen duygu, düşünce, bilgi, haber, oluş ya da hükümdür. Cümlecik: Birden çok yargı bildiren cümlelerde yargılardan her birini içeren söz öbeğidir.

Yargı gerekçesi ne demek örnek?

Gerekçe anlamı taşıyan cümleler, bahsedilen bir eylemin gerçekleşme nedenini içeren ifadelerdir. Yani bir eylemin, olayın veya durumun gerçekleşmesi için cümle içerisinde geçerli bir neden belirtilmektedir. ... Aslında neden – sonuç ve amaç – sonuç cümleleri, gerekçeli yargılara örnek gösterilebilir.

Neden ve gerekçe arasındaki fark?

Amaç ve gerekçe kelimeleri Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlük tarafından nasıl tanımlanmış bakalım: "Amaç: Ulaşılmak istenen sonuç, maksat." "Gerekçe: Gerektirici sebep." Yani, baktığımızda amaç biraz daha istek ile oluşurken, gerekçede istek ögesi bulunmaz.

Cümlenin gerekçesi nasıl bulunur?

Dört cümle de birer gerekçe gerektiriyor. Gerekçe bildiren cümleler, başına "çünkü" bağlacı getirilerek okunabilir. "Hafta sonu sizinle pikniğe gidemeyeceğiz; İzmir'den amcamlar geliyor." Pikniğe gidememenin gerekçesi İzmir'den misafir gelecek olmasıdır. ÖSS'de "gerekçe" ile ilgili sorular sorulmaktadır.