Alevi Ilahilerine ne denir?

İçindekiler:

  1. Alevi Ilahilerine ne denir?
  2. Alevi Cemi nasıl yapılır?
  3. Halveti Ilahilerine ne denir?
  4. Halveti şeyhi nedir?
  5. Namazları cem etme nasil olur?
  6. Cem namazı nasıl kılınır?

Alevi Ilahilerine ne denir?

Nefes: Dini temellere bağlı aşık edebiyatı nazım şekillerinden ilahilerin Alevi-Bekteşi aşıklarınca yazılanlarına denir. ... Cumhur: Mevlevi ve Bektaşi dergahları dışında topluca okunan ilahilere verilen addır. Hikmet: Dini ve tasavvufi halk şiirinde şairin anlayış ve sezgilerine göre din konularını işleyen şiirlere denir.

Alevi Cemi nasıl yapılır?

On iki imamların, Allah- Muhammed-Ali üçlemesinin adları geçtikçe gözyaşı dökülür. Sakinin su ve dem dağıttığı cemde getirilen niyazlar öpülüp başa konularak kabul edilir ve yemekler yenir. Musahip olacaklar için gülbenk denilen dualar yapılarak semah sona erdirilir. Nihayet pirin verdiği bir dua ile tören son bulur.

Halveti Ilahilerine ne denir?

7.İlahiler tarikatlara göre farklı isimler alır: Mevleviler'de âyin, Bektaşilerde nefes, Aleviler'de deme, Gülşeniler'de tapuğ, Halvetiler'de durak, öteki tarikatlar da cumhur gibi.

Halveti şeyhi nedir?

Halvetilik, cehri zikir adı verilen ve ilahi isimlerin yüksek sesle tekrar edilmesi anlamına gelen zikir yöntemini kullanan bir tarîkattır. Miladi 14. yüzyılda bugünkü Azerbaycan'ın Şemahı bölgesinde yaşamış olan Şeyh Ebu Abdullah Siraceddin Ömer bin Ekmelüddin Lahici tarafından kurulmuştur.

Namazları cem etme nasil olur?

Öğle ile ikindi cem' ediliyorsa önce öğle, sonra ikindi kılınmalıdır. Cem'-i te'hîrde ise sıraya riayet edilmezse Hanbelîler'e göre sahih olur; Şâfiîler'e göre de sahih olmakla birlikte ikinci namaz kazâ olarak kılınmış olur. Cem' yapılırken, iki namazın ara vermeksizin peşi peşine kılınması (muvâlât) gerekir.

Cem namazı nasıl kılınır?

Öğlenin vakti içinde önce öğleyi ardından bir kametle ikindiyi kılmaya takdim cemi, ikindinin vakti içinde de önce öğleyi ardından da bir kametle ikindiyi kılmaya da tehir cemi denilir. Aynı şey akşamla yatsı namazları için de geçerlidir. İkindi namazından sonra nafile namaz kılmak mekruh görülmüştür.