Burgaz anlam nedir?

İçindekiler:

  1. Burgaz anlam nedir?
  2. Kemerburgaz ismi nereden gelir?
  3. Lüleburgaz ismi ne anlama gelir?
  4. Kemerburgaz hangi semtte?
  5. Bolu şehrinin ismi nereden gelmiştir?
  6. Öglena kelime anlamı nedir?

Burgaz anlam nedir?

Burgaz (Yunanca: Πύργος, Pyrgos) İçinde kale, kule, hisar, kemer gibi dikili yükseltili mimarinin bulunduğu antik kasabalara verilen ad. Kemerburgaz (İstanbul), Burgaz Ada (İstanbul), Sahil Burgaz (Bursa), Lüleburgaz (Kırklareli), Burgaz (Datça'da Knidos harabeleri).

Kemerburgaz ismi nereden gelir?

Bizans dönemindeki adı Pirgos. Fetihten sonra buraya Pirgos'un (Pyrgos) Türkçe karşılığı olan ve "kale burcu" anlamına gelen Burgaz adını veriyor. Mimar Sinan, Bizans döneminden kalan kemerleri ayağa kaldırıp yeni su yolları inşa edince Kemer ve Burgaz kelimelerini birleştiren halk köye Kemerburgaz adını veriyor.

Lüleburgaz ismi ne anlama gelir?

Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer 'Lüleburgaz' isminin nereden geldiğini 1950'li yıllarda Çorlu'da okuduğu dönemde öğretmenine sorduğunu, Lüleburgaz isminin Lüle taşından geldiğini bildiğini söyledi. Prof. Dr. Doğan Kantarcı ise 'Lüle'nin Osmanlı'da kullanılan bir su ölçüsü olduğunu söyleyerek tartışmaya katıldı.

Kemerburgaz hangi semtte?

Kemerburgaz, Eyüpsultan ilçesine bağlı bir bucak merkezidir. Pirinççi, Yayla, Akpınar, İhsaniye, Kısırmandıra, Odayeri, A.Ağaçlı, Y.Ağaçlı, Çiftalan ve Göktürk köyleri Kemerburgaz'a bağlıdır.

Bolu şehrinin ismi nereden gelmiştir?

BOLU Önceleri Bithynion Romalılar döneminde ise Claudiopolis adı verildi. Türkler burayı alınca Claudiopolis sözcüğünü kısaltıp sadece polis dediler. Daha sonra bu da halk dilinde değişerek Bolu oldu. BURDUR Eski adı Askaniya'dır.

Öglena kelime anlamı nedir?

i. (Lat. euglena < Yun.) Tatlı sularda yaşayan, kamçı biçimindeki uzantısı ile hareket eden, mekik biçiminde, yüzücü, klorofilli, bir hücreli canlı.