Vasospastic angina nedir?

İçindekiler:

  1. Vasospastic angina nedir?
  2. Variant angina ne demek?
  3. Angina pektoris ne demek?
  4. Prinzmetal göğüs ağrısı nedir?
  5. Unstabil angina pektoris ne demek?
  6. Koroner vazospazm ne demek?
  7. Angina pektoris neden olur?
  8. Iman Tahtasinda ağrı neden olur?
  9. USAP teşhisi ne demek?
  10. Vasospasm nedir?
  11. Vazospazm nedir ne demek?
  12. Angina tedavi edilmezse ne olur?

Vasospastic angina nedir?

Vazospastik angina, tipik göğüs ağrısı ve EKG değişiklikleri ile seyreden ve aterosklerotik koroner arter hastalıklarından klinik olarak ayrılması zor bir sendromdur. Tanıyı kesin olarak koyabilmek için bir çok metot ve ajan denenmiştir.

Variant angina ne demek?

Varyant angina, istirahatte geçici göğüs ağrısı ve EKG'de ST segment elevasyonu ile karakterize bir angina tipidir. Anginal ataklar istirahatte, özellikle de sabah erken saatlerde ortaya çıkar. Hastaların efor kapasitesi iyidir ve angina eforla tetiklenmez.

Angina pektoris ne demek?

Anjina pektoris (anjina olarak da bilinir), genellikle kalp kasındaki iskemi veya koroner arter spazmı nedeniyle oluşan göğüste ağrı, sıkışma ve baskı hissi. Anjinanın ana sebebi olan koroner arter hastalığı, kardiyak arterlerin ateroskleroza uğramasından kaynaklanır.

Prinzmetal göğüs ağrısı nedir?

Prinzmetal (Varyant) angina, istirahatte geçici göğüs ağrısı ve EKG'de ST yükselmesi ile karakterize bir angina tipidir. Hastaların efor kapasitesi iyidir ve angina eforla tetiklenmez (1). Koroner arterlerde spazm olmaktadır ve bunun nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Unstabil angina pektoris ne demek?

Anstabil angina pektoris, yeni başlayan istirahat ve düşük eforlarda olan angina pektoris ile daha önceden var olan stabil angina pektorisin sıklığı ve şiddetinin artmasıdır. Anstabil angina pektoriste plak yırtılması sonucu oluşan trombüs, iskemi ile ilişkili arterde ciddi darlığa neden olmaktadır.

Koroner vazospazm ne demek?

Prinzmetal (VAP:Varyant Angina Pektoris) angina aterosklerotik koroner arter hastalıklarından klinik olarak ayrılması zor olan bir anginadır. Hastaların çoğunda istirahatte gelen retrosternal ezici baskı şeklinde tarif edilen geçici göğüs ağrısı ve EKG'de ST yükselmesi mevcuttur.

Angina pektoris neden olur?

Bu ağrı kalp hastalıklarının en önemli ve en sık rastlanan belirtilerinden biridir. Kalbi besleyen atardamarların darlık, tıkanma gibi sebeplerle kalbin oksijen ihtiyacını karşılayamadığı durumlarda kalp kökenli göğüs ağrısı veya sıkıntı hissi oluşur ve buna tıp dilinde veya latince angina pektoris adı verilir.

Iman Tahtasinda ağrı neden olur?

Kaburga kemiklerini iman tahtasına bağlayan eklemlerde iltihap oluşmasına kostokondrit denir. Göğüs duvarında ağrıya neden olur ve genellikle ciddi bir sorun teşkil etmez. Fibromiyalji dediğimiz kronik ağrı sendromu ise tüm vücutta ve kaslarda ağrıya neden olur.

USAP teşhisi ne demek?

Unstabl angina pektoris (USAP) terimi kronik anginanın şiddetinde ve sıklığında artma, yeni başlayan angina ve EKG` de ST-T değişiklikleriyle birlikte uzamış anginayı kapsar [3]. Koroner yoğun bakım ünitelerine başvuran hastalarda en sık konulan tanıdır.

Vasospasm nedir?

Damar kasılması damar büzülmesi.

Vazospazm nedir ne demek?

Vazospazm, arteriyel yapıda spazm sonucu vazokonstriksiyon oluşmasını ifade etmektedir. Bu durum doku iskemisine ve ölümüne (nekroz) yol açabilir. Serebral vazospazm subaraknoid kanama sonucunda ortaya çıkabilir.

Angina tedavi edilmezse ne olur?

Bu durum tıpta “angina pektoris” olarak adlandırılıyor. Zamanında fark edilip tedavi edilmezse kalp krizlerinden kalp ritim bozukluklarına, kalp yetmezliklerinden ani ölümlere kadar değişebilen farklı sorunlara yol açıyor.