Lazca cazı ne demek?

İçindekiler:

  1. Lazca cazı ne demek?
  2. Cazı karı ne demek?
  3. CAZU ne demek?
  4. Lazca cadi ne demek?
  5. Lazca Çinka ne demek?
  6. Kara CAZU hikayesi gerçek mi?
  7. Lazca Didamangisa ne demek?
  8. Obi Lazca ne demek?
  9. Hubilik kim?
  10. Lazca loresima ne demek?

Lazca cazı ne demek?

Doğu Karadeniz'de doğaüstü güçlerden faydalanarak insanlara zarar verdiğine, çocukları heybesine atıp kaçırdığına ve ciğerlerini çıkarıp yediğine inanılan kötü kalpli ve çirkin kadınlar olan cadılar cazi, çazi ve mayisa (Çaykara) adlarıyla anılmaktadır.

Cazı karı ne demek?

Öte yandan “cazı karısı” ismi, Trabzon Sürmene yöresinde ise tavandan örümcek şeklinde çıkıp kırkı çıkmamış bebekleri boğarak öldüren kadınlara söyleniyor. Ayrıca Sivas'ta bir yörede de benzer şekilde Al Karısı'nın çocukları kaçırdığı şeklinde hikayeler var.

CAZU ne demek?

Masallarda, hikaayelerde, geleneksel sahne oyunlarında kötülük yapan, büyülerle insanlara zarar veren, süpürgesine binip büyüyle istediği yerlere gidebilen, genellikle çirkin ve yalşlı kadın kişiliğinde karşımıza çıkan bir tiptir.Orta çağda büyü yapan, büyücülükle uğraşan kadınlara cadı denilerek yakılmışlardır.

Lazca cadi ne demek?

Farsça جادو câdû "büyücü kadın, cadı” kelimesinden Türkçeye (Türkçede cadı ve cazı yazılışları vardır) ve oradan da Lazcaya giren cadi/cazi Lazcanın bütün diyalektlerinde kullanılan bir kelimedir. ... Halen Trabzon Rumcasında mayisa [μάγισσα mágissa şeklinde yazılır] cadı demektir.

Lazca Çinka ne demek?

Çinka nedir? lazca peri (tç'ink'a) anlamına gelen, laz masallarında bahsedilen bir orman cini. Dere kenarlarında, mağaralarda ve değirmenlerde dolaşmayı sever.

Kara CAZU hikayesi gerçek mi?

Bu tanım aslında büyüyle olağandışı işler yapan cadı kelimesinden türetilmiştir. Cazu karı hikayesi, aslında Sivas'ın bir köyünde geçen esrarengiz bir olaya dayanır. Bu hikayenin gerçek bir olay yoksa şehir efsanesi haline gelen bir durum mu olduğu net bir şekilde bilinmez.

Lazca Didamangisa ne demek?

Didamangisa (Türkçe: İhtiyar cadı), Laz mitolojisinde bir cadı figürüdür.

Obi Lazca ne demek?

Obi, Laz mitolojisinde yağmur tanrısıdır. ... Laz takviminde haftanın ikinci günü olan "Obiçxa" günü Obi'ye adanmıştı. Günümüzdeki karşılığı cuma olan obiçxa gününde sadece Obi'ye dua edilirdi.

Hubilik kim?

Hubilik, oba halkı tarafından sevdalıları kaçırması, yemesi ve öldürmesiyle meşhur; onu görenin ya da duyanın zarar gördüğü efsanevi karakter. Anlatılanlara göre Hubilik, yüzyıllar önce o obada bulunan köyde yaşamış genç, mert bir delikanlıymış.

Lazca loresima ne demek?

Lazca - Loresima: Papatya (k) irden: Büyüyor (k)... | Facebook.