Zirgüleli Hicaz makamı ne demek?

İçindekiler:

  1. Zirgüleli Hicaz makamı ne demek?
  2. Suzinak makamı ne demek?
  3. Hümayun makamı ne demek?
  4. Hicaz Ailesi nedir?
  5. Nigar makamı nedir?
  6. Kürdili Hicazkar ismi nereden gelir?

Zirgüleli Hicaz makamı ne demek?

Seyri: Zirgüleli Hicaz makamı, fazla işlenmemiş bir makamdır. Yapısının özellikle yeden perdesinin değişik olamasından dolayı Hicaz makamlarından farklıdır. Seyre orta seslerden başlanarak, karışık olarak dolaşılır. Güçlü olan Hüseyni perdesinde gösterilir.

Suzinak makamı ne demek?

Suzinak makamı ilk kez Padişah III.Selim döneminde kullanılmaya başlanmıştır. ... Basit Suzinak Makamı yerinde yani sol rast perdesindeki bir rast beşlisine (TKST), güçlü re neva perdesinde bir hicaz dörtlüsünün(SA12S) eklenmesinden meydana gelmiştir.

Hümayun makamı ne demek?

Hümayun, Türk Musikisindeki basit makamlardandır. Kelime anlamı cennet kuşu ya da uğurlu, saadetli demektir. Bu makam dinleyicide derin keder hissi uyandırır. Durak: Dügah perdesi, Güçlü: Neva Perdesi, Yeden: Rast perdesi, Seyir: İnici-çıkıcıdır.

Hicaz Ailesi nedir?

HİCAZ AİLESİ: Hicaz, hem bir makam adı, hem de dört makamlık bir aileye verilen isimdir. Bunlar; Hümayun, Hicaz, Uzzal, Zirgüleli Hicaz'dır. Bu dört makamın bir aile halinde bir araya toplanmasının nedeni, dördünün de çok büyük benzerlikler göstermesidir.

Nigar makamı nedir?

XV. yüzyıldan beri kullanılan eski bir makamdır. Sabâ (nigâr) makamı dizisine, ırak perdesinde segâh dörtlüsünün ilâvesiyle meydana gelir. ... Güçlüleri, sabâ makamının güçlüsü çârgâh ile aynı makamın durağı olan dügâh ve ırak dörtlüsünün tiz durağı olan segâh perdeleri, durağı ise ırak perdesidir. İnici çıkıcı seyreder.

Kürdili Hicazkar ismi nereden gelir?

Kürdilihicazkâr adının, hicazkar makamındaki segâh perdesinin kürdî olmasından dolayı ortaya çıktığı anlaşılmaktadır. Çeşitli eserlerde, hicazkâr ve kürdî dizisi veya hicazkâr dörtlüsünün karışımı görülür. Bundan başka, makamda çok defa neva üzerinde uşşak geçkisi yapılması bir gelenektir.