Elektrikli araçlarda hangi batarya kullanılır?

İçindekiler:

  1. Elektrikli araçlarda hangi batarya kullanılır?
  2. Günümüzde elektrikli araçlarda en yaygın kullanılan batarya türüdür şarj edilebilir özelliğe sahiptir aşağıdakilerden hangisi tanımlanmaktadır?
  3. Elektrikli motorun ömrü ne kadar?
  4. Elektrikli araçlarda kullanılan güç elektroniği sistemleri nelerdir?
  5. Elektrikli araçlarda hangi motorlar kullanılır?
  6. Yerli otomobil bataryası kim üretecek?

Elektrikli araçlarda hangi batarya kullanılır?

Elektrikli araçlarda yaygın kullanılan başlıca pil teknolojileri; Pb-asit (Kurşun-Asit), NiCd (Nikel Kadmiyum), NiMH (Nikel Metal Hidrat) ve Li-ion (Lityum İyon) pillerdir [5].

Günümüzde elektrikli araçlarda en yaygın kullanılan batarya türüdür şarj edilebilir özelliğe sahiptir aşağıdakilerden hangisi tanımlanmaktadır?

En yaygın batarya türü ise akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar gibi taşınabilir elektronik cihazlarda da kullanılan lityum iyon bataryalar. Lityum iyon bataryaların diğer şarj edilebilir batarya türlerinden en önemli üstünlüğü enerji yoğunluğunun yüksek olması.

Elektrikli motorun ömrü ne kadar?

Elektrikli aracın motor ömrü 1 milyon km civarıdır. Bataryaları 500 bin km boyunca aracın kullanımına olanak sağlar. Aracın başlangıç maliyeti yüksek olsa da bakım ve kullanım(yakıt) çok düşük olduğundan ekonomiktir.

Elektrikli araçlarda kullanılan güç elektroniği sistemleri nelerdir?

Elektrikli araçlarda kullanılan güç kontrol sistemleri, klasik güç elektroniği devrelerinden oluşmaktadır. Bunlar doğrultucular, çeviriciler ve eviriciler olmak üzere üç sınıfta incelenebilmektedir. Doğrultucular; Alternatif gerilimin doğru gerilime dönüştürülmesinde doğrultucular kullanılmaktadır.

Elektrikli araçlarda hangi motorlar kullanılır?

Elektrikli araçlarda kullanılan bu motorlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
  • Doğru Akım Motorları (DC Motor)
  • Asenkron Motorlar (ASM, IM - Induction Motor)
  • Anahtarlamalı Relüktans Motorlar (ARM, SRM - Switched Reluctance Motor)
  • Sabit Mıknatıslı Senkron Motorlar (SMSM, PMSM - Permanent Magnet Synchronous Motor)

Yerli otomobil bataryası kim üretecek?

Li-Ion batarya üreticilerinden Farasis ile anlaşmaya giden TOGG'un, bu kapsamda yerli otomobilin batarya modülü ile paketinin de Türkiye'de üretmesi bekleniyor.