Yüzde oluşan kist nedir?

İçindekiler:

  1. Yüzde oluşan kist nedir?
  2. Ağız kisti neden olur?
  3. Kıl Kisti Nedir?
  4. Sebase kist neden olur?
  5. Hemoroid kisti nedir?
  6. Tırnak kisti nedir?
  7. Sebase kist tehlikeli midir?
  8. Sebase kist sert mi?
  9. Çenede kist olur mu?

Yüzde oluşan kist nedir?

Yüzde Epidermoid Kist Sebase kisti olarak ta bilinen epidermoid kistler (yağ ve ter kistleri) başta yüzde olmak üzere omuz, sırt, kulak ve kafa derisinde sıklıkla görülen iyi huylu kistlerdir. Sebase bezlerinin tıkanması veya cilt foliküllerinin iltihaplanmasıyla ortaya çıkarlar.

Ağız kisti neden olur?

Diş kistleri, çoğu zaman diş yaralanmalarına ve travmalara bağlı olarak oluşur. Fakat en sık nedeni; diş çürükleridir. Oluşan çürükler sonrasında oluşan oyuk, enfeksiyonel gelişimin başlangıcı olur. Yanlış beslenme ve dişleri fırçalamayı ihmal etmek dişlerde plak oluşturur.

Kıl Kisti Nedir?

Dermoid kist, içinde kıl, tüy, diş, kemik ve sinir dokusu bulunabilen ve nadiren kansere dönüşme ihtimali olduğu için ameliyat önerilebilen bir hastalıktır. Vücudumuzun deri tabakasında oluşan bir tür kesecik olan dermoid kist, üzerinde biyolojik yapısı gereği orada bulunmaması gereken dokular barındırabilir.

Sebase kist neden olur?

Sebum yağ bezlerinden kanallarla cilt yüzeyine gelir.Bu kanalların tıkanması sonucu kistler oluşur. Tıkanmalar akne (sivilce), ameliyat yarası, küçük bir çizik ya da ezilme gibi travmalarla oluşur. Travma kist sebase oluşmadan aylar yıllar önce bile oluşmuş olabilir.

Hemoroid kisti nedir?

Hemorajik Kist, bir kistin içerisinde kanama olması durumunda gerçekleşen olaydır. Foliküler veya korpus luteumda kanama ortaya çıktığında oluşan ve vücudun yumurtalıklarında oluşan doku benzeri yapıların bir yığın halidir. Bu olduğunda, hemorajik yumurtalık kisti olarak adlandırılan bir durumla sonuçlanır.

Tırnak kisti nedir?

Tırnak yatağı altında yer alan iyi huylu nadir kitlelerdir. Genellikle tanı konulması oldukça güçtür. Bu yüzden hastalar uzun süre tümörün varlığından haberdar değildir.

Sebase kist tehlikeli midir?

Tedavi cerrahidir. Lokal anestezi altında kist üzerine eliptik bir kesi yapılır ve kist kapsülü ile birlikte çıkarılır. Bunların cerrahiye en çok başvurma nedeni kozmetiktir. Çünkü kistlerin çoğu sağlık için zararlı değildir.

Sebase kist sert mi?

Sebase kistler sert kıvamda deri renginde veya sarımsı renkte, deri yüzeyine yapışık, fakat deri altında hareket edebilen şişliklerdir. Çapı genellikle 1-3 santimetredir. Parmaklar arasında sıkıldığında üzerinde bir delik veya siyah nokta görülür. Bazen bu delikten kötü kokulu peynirimsi bir materyal çıkabilir.

Çenede kist olur mu?

Çene kistleri, çene kemiğinin herhangi bir bölgesinde ya da diş köklerinde odontojenik (diş kaynaklı), patojen yapılardır. Genel olarak kaynağını dişlerden alan çene kistleri, ağrı ve şişlik ile kendini belli etmektedir. Bazı hastalarda ise hiç fark edilmeden yıllarca kalabilir ve oldukça büyük boyutlara ulaşabilir.