Folliküler nodül ne demektir?

İçindekiler:

  1. Folliküler nodül ne demektir?
  2. Foliküler adenom kanser midir?
  3. Kolloid nodül ne demek?
  4. Tiroid foliküler adenom nedir?
  5. Foliküler nedir ne demek?

Folliküler nodül ne demektir?

Folliküler tiroid kanseri, papiller ve medüller tiroid kanserlerinin arkasından üçüncü en sık görülen tiptir. Kadınlarda ve 40-60 yaştaki bireylerde daha sık görülmektedir. Geçmişte radyasyona maruz kalma ile kanıtlanmış bir ilişkisi yoktur. Folliküler tiroid kanseri, nadiren boyun lenf bezelerine metastaz yapmaktadır.

Foliküler adenom kanser midir?

Hastalar genellikle 50-60 yaşlarındadır. Sıklıkla damar invazyonu vardır ve bu yolla akciğer, kemik ve beyine metastaz yaparlar. İnce iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) ile foliküler adenom genellikle foliküler kanserden ayırt edilemez.

Kolloid nodül ne demek?

Kolloidal nodül: Tiroid nodüllerinin çoğunluğunu oluşturur ve iyi huyludur. Bir veya birden fazla olabilir. Büyük boyutlara ulaşabilmelerine rağmen tiroid dokusunun dışına çıkmazlar. Foliküler adenom: İyi huylu olmakla birlikte iyi huylu-kötü huylu ayrımı ince iğne aspirasyon biyopsisi ile yapılamaz.

Tiroid foliküler adenom nedir?

Tiroidin en sık görülen benign tümörleri foliküler adenomlardır. Foliküler adenomlar iyi sınırlı tek lezyon şeklinde olup, genellikle adenomu normal tiroid dokusundan ayıran kapsülleri vardır. Sıklıkla genç erişkinlerde görülürler ve 3cm'den daha küçük soliter lezyonlardır.

Foliküler nedir ne demek?

Foliküler kistler, bir kadının yumurtalıklarında gelişen küçük sıvı dolu keselerdir. Foliküler kist, bezelye kadar küçük olmaktan, portakaldan daha büyük olmak üzere değişebilir. Folikül keselerinin çatlayarak yumurtanın dışarı atılmasıyla yumurtlama olayı gerçekleşmiş olur.