Çocuklarda tansiyon ölçümü nasıl olmalı?

İçindekiler:

  1. Çocuklarda tansiyon ölçümü nasıl olmalı?
  2. Çocuklarda tansiyon hastalığı olur mu?
  3. 14.9 tansiyon yüksek mi?
  4. Çocuklarda hipertansiyon görülür mü?
  5. Ergenlerde tansiyon kaç olmalı?

Çocuklarda tansiyon ölçümü nasıl olmalı?

Sessiz bir ortamda 3-5 dakika dinlendikten sonra oturur pozisyonda, sırt yaslanmış halde iken kan basıncı ölçülmelidir. 1 yaş altındaki infantlarda ise supin pozisyonda yatarken ölçüm yapılmalıdır. Ölçümün doğru çıkması için ölçüm sırasında yaşa göre kalp hızının da normal olması istenir.

Çocuklarda tansiyon hastalığı olur mu?

Kısaca yeni doğan bebekten ergenliğe kadar çocukluğun her döneminde yüksek tansiyon hastalığı görülebilir. Yüksek tansiyon yani hipertansiyonun çocuklarda görülmesi yetişkinlere göre daha azdır ve çocuklarda tansiyon yetişkinlerin normal tansiyonu olan 120/80 mm Hg değerlerine uymaz.

14.9 tansiyon yüksek mi?

Önceden 140/90 mmHg yani halk dilindeki tabiri ile 14'e 9 değerinin üstü hipertansiyon olarak adlandırılırken; 120/80 mmHg altı normal, 120-129/80 mmHg yüksek tansiyon, 130-139/80-89 mmHg evre I hipertansiyon, 140/90 mmHg ve üstü evre II hipertansiyon olarak sınıflandırıldı.

Çocuklarda hipertansiyon görülür mü?

Hipertansiyon yetişkinlerde daha sık görülür. Ancak çocukluk çağında obezitenin yaygınlaşması ile hipertansiyon sıklığı çocuklarda artmaktadır.

Ergenlerde tansiyon kaç olmalı?

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) normal tansiyon limitleri olarak belirlediği limitler bulunuyor. Bu limitlere göre bütün ırk ve cinsiyetler arasında 120'ye 80 değeri normal tansiyon olarak kabul ediliyor.