Osmanlıda Mütevelli ne demek?

İçindekiler:

  1. Osmanlıda Mütevelli ne demek?
  2. Medresede Mütevelli ne demek?
  3. Mütevelli nedir kimdir?
  4. Vakıf şartnamesine uygun olarak vakfı idare etmek üzere tayin olunan kimselerden oluşan kurula ne ad verilir *?
  5. Vakıf akarı ne demek?
  6. Medrese görevlileri kimlerdir?
  7. Mütevelli Heyeti ne demek?
  8. Vakıf senedinde bulunması gereken hususlar nelerdir?

Osmanlıda Mütevelli ne demek?

Arap âleminde ve bazı fıkıh kitaplarında nâzır "vakıf mütevellisi", Osmanlı uygulamasında ise "mütevellinin vakıf hakkındaki tasarruflarını kontrol eden ve işlerin usulüne uygun yapılıp yapılmadığını denetleyen kimse" demektir. ... 18-25; 1936 tarihli Vakıflar Nizamnâmesi, md. 37-52).

Medresede Mütevelli ne demek?

Mütevelli kelimesi TDK'ya göre, herhangi bir vakfın yönetimi verilen kişi anlamına sahiptir.

Mütevelli nedir kimdir?

Bir vakfın yönetimi kendisine verilmiş olan kimse.

Vakıf şartnamesine uygun olarak vakfı idare etmek üzere tayin olunan kimselerden oluşan kurula ne ad verilir *?

Mütevelli : Vakfın şartlarına uygun olarak, şeri hükümler gereğince vakıf işlerini idare etmek ve vakfı gözetleyip kollamak üzere tayin olunan kimseler için kullanılır. Bazı hususlarda mü tevelli yerine kaim olmak üzere hakim tarafından görevlendiri lene de kaim-i makam-i mütevelli denir.

Vakıf akarı ne demek?

Vakf olunmuş gelir getiren akarlar demektir. Vakf olunan mallar iki kısımdır. ... Bazan para olur ve bu para istirbah edilerek (işletilerek) ihtiyaçlar paradan elde edilen gelir (nema) ile sağlanır. Bunun için hayır müesseselerinin yanında ekseriyetle ya akar veya para vakfolunagelmiştir.

Medrese görevlileri kimlerdir?

Örgün eğitim kurumu olan medreselerin asli unsuru olan öğrencileri, müderris ve ona yardımcı konumda bulunan muid ve ve mülazimleri eğitim-öğretim kadrosu içerisinde; medrese şeyhi, kütüphaneci, mücellid, imam, müezzin, kapıcı, temizlikçi, sucu ve kandilci ve benzerlerini ise idari ve hizmet personeli çerçevesinde ele ...

Mütevelli Heyeti ne demek?

MADDE 3- Mütevelli Heyeti, Vakfın en yüksek karar organı olup, yapılan olağan veya olağanüstü toplantılarda vakıf hükmü şahsiyetini ilgilendiren önemli kararlar alır. Mütevelli heyet üyelerinin yapılan davete icabet etmesi esastır.

Vakıf senedinde bulunması gereken hususlar nelerdir?

B- Vakıf Senedinde Bulunması Gereken Hususlar: Vakıf senedinde vakfın adı, (merkez) ikametgah adresi, vakfın gayesi, faaliyetleri, tahsis edilen mallar ve haklar, uzuvları (organları) ve teşkilatı gösterilir.