Çağatay Edebiyatı Nedir?

İçindekiler:

  1. Çağatay Edebiyatı Nedir?
  2. Çağatay Türkçesi dönemine ismini veren kişi kimdir?
  3. Çağatay Türkçesinin gelişmesinde önemli rol oynayan kişi kimdir?
  4. Çağatay şairi kimdir?
  5. Çağatay Türkçesi hangi yazı dilinin devamı?
  6. Hamse sahipleri kimlerdir?
  7. Çağatay Türkçesi olarak adlandırılan Doğu Türkçesi hangi yazı dilinin devamıdır?
  8. Doğu Türkçesi Grubu nelerdir?

Çağatay Edebiyatı Nedir?

Çağatay Edebiyatı, Çağatayca adı verilen Türk yazı diliyle yazılmış ürünlerden oluşan edebiyatın adıdır. ... Böylece önceleri Çağatay ulusunda yaşayanların dilini belirtmek amacıyla kullanılan “Çağatay tili” ya da “Çağatay Türkisi” kavramları Timurlular döneminde (1405-1502) oluşan Türk yazı dili anlamını kazanmıştır.

Çağatay Türkçesi dönemine ismini veren kişi kimdir?

Çağatay Türkçesi dönemi daha çok “Türkçe, Türkî, Türk tili” şekillerinde adlandırılmakla birlikte; Ali Şir Nevai'nin, Mecalis'ün-Nefâis'te “Çagatay Lafzı” tabirini kullandığı da görülür. Çağatay Türkçesi denilince akla ilk gelen isim Ali Şir Nevâyî'dir.

Çağatay Türkçesinin gelişmesinde önemli rol oynayan kişi kimdir?

XV. yüzyılın ilk yarısında Çağatayca şiirleriyle şöhret bulan Mevlânâ Lutfî, Çağatay şiirinin gelişmesinde önemli rol oynayan bir şairdir.

Çağatay şairi kimdir?

Bu iki yazı dilinin temelinde şekillenen Çağatay Türkçesi; özellikle büyük Türk şairi Ali Şir Nevāyî ile başlayan dönemle birlikte 15.-20. yüzyıllar arasında Orta Asya Türklüğünün müşterek yazı dili olarak kullanılmıştır.

Çağatay Türkçesi hangi yazı dilinin devamı?

Çağatay Türkçesi, Yusuf Has Hacip tarafından işlenmiş edebî dilin yani Karahanlı Türkçesinin ve daha sonraki birkaç asır boyunca Orta Asya Türkleri için ortak yazı dili ve edebî dil olarak kullanılmış olan Harezm Türkçesinin mirası üzerinde şekillenmiştir.

Hamse sahipleri kimlerdir?

Hamse sahibi olan sanatçılar: Nizami Gencevi, Ali Şîr Nevaî, Taşlıcalı Yahya Bey, Hamdullah Hamdi, Nevizade Atayi, Lâmiî Çelebi,Taşlıcalı Yahya, Behişti Ahmet Sinan Çelebi, Bostanlı Sabit, Bursalı Celilî, Hayati, Genceli Nizami, Ahmed Rıdvan, Kara Fazlı, Hamizade Celili, Fikri Derviş Çelebi, Kalkandelenli Mu'di ...

Çağatay Türkçesi olarak adlandırılan Doğu Türkçesi hangi yazı dilinin devamıdır?

Doğu Türkçesi; Karahanlı Türkçesinden itibaren, bünyesinde kısmî olarak Oğuz ve Kıpçak lehçe unsurları barındıran Harezm Türkçesiyle birlikte edebiyat dili halinde yükselmiş ve Çağatay Türkçesi ile şekillenip Türk dünyasının Doğu kanadında yerel ağızlarla beslenerek 20. yüzyıla kadar yaşatılmış tarihȋ Türk yazı dilinin ...

Doğu Türkçesi Grubu nelerdir?

Türki, Çağatayi, Şark Türkçesi ve Doğu Türkçesi adları ile anılan Doğu ve Batı Türkistan'da konuşulmakta olan Güney-Doğu Türkçesi bugün için Özbek ve Yeni Uygur Türkçeleridir. Yeni Uygur Türkçesinin konuşulduğu alan olan Sarı Uygur ve Salar Türkçeleri tasniflerde ayrı gruplarda değerlendirilir.