Mukteza nedir vergi Hukukunda?

İçindekiler:

  1. Mukteza nedir vergi Hukukunda?
  2. Özelge bağlayıcı mı?
  3. Kimler özelge isteyebilir?
  4. Kimler mukteza talebinde bulunamaz?
  5. Iktiza eylemek ne demek?
  6. Muktezayı hale mutabakat ne demek?
  7. Sirküler bağlayıcı mı?
  8. Özelge kimi bağlar?
  9. Özelge başvurusu nereye yapılır?
  10. Mukteza talebi nasıl yapılır?
  11. Vergi uygulamaları bakımından tereddüde düşen herhangi bir mükellefin şahsi başvurusu üzerine vergi idaresinin kişiye özel olarak yaptığı yazılı açıklamaya ne denir?
  12. Iktiza eder ne demek?

Mukteza nedir vergi Hukukunda?

Mükelleflerin ve vergi sorumlularının, vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından yeterince açık bulmadıkları ve duraksamaya düştüğü konulara ilişkin olarak, Gelir İdaresi Başkanlığı veya yetkili kıldığı makamlardan kendilerine açıklama yapılması yönünde yazılı istemde bulunmaları üzerine, ilgili makamlar ...

Özelge bağlayıcı mı?

Sonuç olarak, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından herhangi bir konuda şahsa/mükellefe özel verilen yazılı görüş (özelge), başta Vergi İnceleme Elemanları olmak üzere Mali İdare çalışanları ve diğer mükellefler açısından da bağlayıcıdır.

Kimler özelge isteyebilir?

Mükellefler ile vergi sorumluları, bunların mirasçıları, yetki belgesine sahip kanuni temsilcileri veya vekilleri özelge talebinde bulunabileceklerdir.

Kimler mukteza talebinde bulunamaz?

Yönetmelikte yapılan düzenleme, odalar ve birlikler gibi mesleki kuruluşların, kendi mükellefiyetleri ile ilgili olanlar hariç olmak üzere, üyelerine ilan etmek amacıyla özelge talebinde bulunamayacaklarına amirdir.

Iktiza eylemek ne demek?

İktiza gerek, gerekli olma, gereklilik, gerekme vb. demektir. İktiza etmek: Gerekmek.

Muktezayı hale mutabakat ne demek?

mukteza-yı hale mutabakat / muktezâ-yı hâle mutabakat Hâlin icabına ve gereğine uygunluk.

Sirküler bağlayıcı mı?

Sirküler, soru soranlara yönelik genel cevap niteliği taşıyan ve muhatabı anonim olan yazılar olduğundan, vergi hukuku açısından bakıldığında, mükellefler ve yargı organları için bağlayıcılıkları olmadığı görülecektir.

Özelge kimi bağlar?

Türkiye'de özelge; mükellefleri, yargı organlarını ve vergi inceleme elamanlarını bağlamamaktadır. Özelge esas itibariyle özelgeyi veren Gelir İdaresini bağlamaktadır.

Özelge başvurusu nereye yapılır?

Buna göre, mükelleflerin özelge talep etmelerine ilişkin bir husus mey- dana geldiğinde, doğrudan Maliye Bakanlığı'na veya herhangi bir Vergi Dairesi Başkanlığı veya Defterdarlığa değil gelir veya kurumlar vergisi bakı- mından sürekli mükellefiyetlerinin bulunduğu Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara ...

Mukteza talebi nasıl yapılır?

Özelge (mukteza) Talebinde Uyulması Gerekli Usul Söz konusu Yönetmelik uyarınca, özelge talepleri Gelir İdaresi Başkanlığın internet sitesinde bir örneği yer alan Özelge Talep Formu kullanılmak suretiyle yapılabilmektedir. Söz konusu form kullanılmaksızın yapılacak özelge talepleri idarece kabul edilmemektedir.

Vergi uygulamaları bakımından tereddüde düşen herhangi bir mükellefin şahsi başvurusu üzerine vergi idaresinin kişiye özel olarak yaptığı yazılı açıklamaya ne denir?

Mükelleflerin İzahat Taleplerinin Cevaplandırılmasına Dair Yönetmelik'te3 özelge; mükelleflerin ve vergi sorumlularının ver- gi durumları ve vergi uygulaması bakımından, kendilerince açık ol- mayan ve tereddüt ettikleri konular hakkında yazılı olarak açıklama talebinde bulunmaları üzerine yetkili makamlarca kendilerine ...

Iktiza eder ne demek?

İktiza gerek, gerekli olma, gereklilik, gerekme vb. demektir. İktiza etmek: Gerekmek.