Mezrun ne demek?

İçindekiler:

  1. Mezrun ne demek?
  2. Mezru ne demek TDK?
  3. Mezru Tarla ne demek?
  4. Mevrûs ne demek?
  5. Bizar olmak ne demek TDK?
  6. Cud ne demektir?
  7. CUDU Seha ne demek?
  8. Vakıa ne demek Osmanlıca?
  9. Cud ne demek Osmanlıca?
  10. Cud u keremine ne demek?

Mezrun ne demek?

Sözlükte “arşınlamak” mânasındaki zer' kökünden türeyen mezrû' kelimesi (çoğulu mezrûât) “arşınla ölçülen şey” demektir.

Mezru ne demek TDK?

MEZRÛAT. (ﻣﺰﺭﻭﻋﺎﺕ) i. (Ar. mezrū' “ekilmiş” ve çoğul eki -āt ile mezrū'āt) Ekili bir arâzide yeşermiş, boy atmış tohumlar, ekinler: Hayvanın mezrûâta duhulden men'i keyfiyeti hisbe denilen emir bi'l-mâruf ve nehiy ani'l-münker esâsına dâhil değildir (Mec. Um.

Mezru Tarla ne demek?

(Ar. zer' “ekin ekmek”ten mezrū') (Toprak için) Sürülüp tohum atılmış, ekilmiş, ekili.

Mevrûs ne demek?

1. (Mal, mülk, servet vb. için) Mîras kalmış, verâset yoluyle edinilmiş: Kimdir bizi men' eyleyecek bâğ-ı cinandan / Mevrûs-ı pederdir gireriz hâne bizimdir (Nâbî'den).

Bizar olmak ne demek TDK?

Bizar olmak ne demek TDK? sf. (bi:zar) esk. Tedirgin, bezmiş, usanmış, bezginlik getirmiş: “Kendinden bizar, dünyadan, insanlardan, her şeyden bizar, eve döndü.” -M.

Cud ne demektir?

CÛD. (ﺟﻮﺩ) i. (Ar. cūd) İnsanlara ihtiyaçlarını bildirmelerine meydan vermeden lutufta, ihsanda bulunma, el açıklığı, cömertlik: “Cûd ve kerem sâhibi.” Hem ona çok kıldı ol lutf ıssı cûd (Süleyman Çelebi).

CUDU Seha ne demek?

cud u seha / cûd u sehâ Cömertlik.

Vakıa ne demek Osmanlıca?

vakıa / vâkıa Olmuş, var olan.

Cud ne demek Osmanlıca?

cud / cûd / جود Muhtaçların vaziyetlerini, durumlarını bildirmeğe meydan vermeksizin lütuf ve ihsanda bulunma hâleti. Mücahede-i diniye ve neşr-i hakaik-ı Kur'aniye ve imaniye hizmetinde mutemed zâtlara lüzumunda maddeten de iştirak etmek fedakârlığı.

Cud u keremine ne demek?

Cömertlik, eli açıklık.