Mahcup nasıl TDK?

İçindekiler:

  1. Mahcup nasıl TDK?
  2. Mahçup etmek nasıl yazılır?
  3. Beni mahcup ettin ne demek?
  4. Nacizane nasıl yazılır TDK?
  5. Ahenk nasıl yazılır TDK?
  6. Mahcubiyet duymak ne demek?
  7. Mahçup etmem ne demek?
  8. Mahcup edici ne demek?
  9. Ahengi mi Ahenki mi?
  10. Punduna ne demek TDK?
  11. Naçizane ben ne demek?

Mahcup nasıl TDK?

Utangaç ve çekingen anlamına gelen mahcup kelimesi, Arapça kökenli bir kelime olması sebebiyle çok fazla yanlış kullanılmaktadır. Yazı dilinde de karıştırılan kelime genellikle mahçub şeklinde yazıldığı görülmektedir. Ancak kelimenin doğru yazılışı TDK sözlüğüne göre 'mahcup' şeklindedir.

Mahçup etmek nasıl yazılır?

Mahcup TDK'ya Göre Doğru Yazılışı Cümle içerisinde mahcup kelimesi çoğunlukla mahçup olarak kullanılmaktadır. Fakat mahçup diye bir kelime Türk Dil Kurumu sözlüklerinde bulunmamaktadır. Bu kelimenin doğru yazılışı ''mahcup'' şeklindedir.

Beni mahcup ettin ne demek?

Bir şeyden etkilenmek, duymak.

Nacizane nasıl yazılır TDK?

Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''nacizane" olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz. DOĞRU KULLANIM: Sizden nacizane bir isteğim olacak, eğer beni dinlerseniz... YANLIŞ KULLANIM: Naçizane şekilde ricanı ilet, gereğini yaparız.

Ahenk nasıl yazılır TDK?

AHENK (Uyum, Armoni): Bir sanat eserinde kullanılan komşu değerler “ahenk “ oluştururlar. Yani ahenk, elemanların benzerliği vurgulamaktır. Örneğin dikdörtgen bir biçim kare ile, yuvarlak bir biçim ise elips ile ahenklidir.

Mahcubiyet duymak ne demek?

artık pek rağbet edilmeyen ruh hali. taahhüt edenin taahhütünü ifa edememesiyle ortaya çıkan ruh boşluğu. söz veren, sözü verdiği kişiye karşı duygusal boyunduruk altına girer.

Mahçup etmem ne demek?

deyiminin anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri: Utandırmamak.

Mahcup edici ne demek?

MAHÇUP – MAHCUB 1. Utanmış, sıkılmış, hicap etmiş (kimse): Şanlı târîhinizi bir dakîka unuttuğum için mahcûbum (Refik H. Karay). Ayşe biraz mahçup, mâmâfih meshur ve mütebessim önüne bakar (Hâlit F.

Ahengi mi Ahenki mi?

Eskiden belagat kitaplarında âhenk kavramı “fesahat” sözüyle karşılanırdı. Ahenk olarak adlandırma Tanzimat'tan sonradır. Günümüzde ise “âhenk” karşılığı olarak “uyum” sözcüğü kullanılmakta.

Punduna ne demek TDK?

Punduna Getirmek deyiminin anlamı:Bir şeyi yapmak için uygun şartları elde etmek, fırsat kollamak.

Naçizane ben ne demek?

Kelime zaten anlam itibariyle de haddi olmayarak, çok önemsiz bir şey demektir. Cümle içinde genelde "nacizane tavsiyem", "nacizane fikrim" şeklinde kullanıldığı görülmektedir. Kişiler kendisini övmeden ya da bilmişlik taslamadan konuşmak durumunda hissettiklerinde kullanılan bir sözcüktür.