Ikna edici olmak ne demek?

İçindekiler:

  1. Ikna edici olmak ne demek?
  2. Ikna kavramı nedir?
  3. Ikna etmek neden önemlidir?
  4. İkna kavramları nelerdir?
  5. İkna edici iletişimin ögeleri nelerdir?
  6. Başarılı ikna adımları nelerdir?

Ikna edici olmak ne demek?

Reardon (1991: 2), iknayı “ikna çabası içinde olan bireyin, çeşitli duygusal ve bilişsel teknikler yoluyla bir başka bireyin belirli bir davranış, inanç ya da tutumu benimsemesine rehberlik etmek” şeklinde tanımlar.

Ikna kavramı nedir?

İkna bir toplumsal etkileme biçimidir. İnsanlara akılcı ve simgesel (ki her zaman mantıklı olmayan) yollarla bir fikir, tutum veya eylemin benimsetilmesine doğru kılavuzluk etme sürecidir.

Ikna etmek neden önemlidir?

Fikirlerimizi paylaşmamız gerekir anlatmak, onay almak, projelendirip hayata geçirmek, bu yüzden karşımızdaki kişiyi ikna etmemiz gereklidir. Onun bizim gördüğümüzü görmesini sağlamak bu işe onu inandırmak, yani fikirlerimizi satmak gerekir.

İkna kavramları nelerdir?

Hedefledikleri sonuçlara ulaşmak için mantığa, nedene, alışkanlıklara, duygulara ve arzulara ve bazen de kişisel güce hitap ederler. İkna, başkalarını fikirlerini, düşüncelerini, eylemlerini ve kararlarını değiştirmeye razı etme becerisidir. Kurduğunuz iletişim yoluyla insanları etkilemektir.

İkna edici iletişimin ögeleri nelerdir?

Her ikna edici iletişim durumunu oluşturan bağımsız değişkenler bu durumda karşımıza “kaynak, ileti, kanal, alıcı ve amaç” olarak çıkar. İkna edici iletişim matrisinin bağımlı değişkenleri, kişinin ikna edildiği yeni davranış, olay ve olguların özelliğine göre altı basamağa ayrılır.

Başarılı ikna adımları nelerdir?

Başarılı bir ikna stratejisinde izlemesi gereken adımları:
  • Başkasının iknaya bakış açısına karar verilmesi;
  • İknanın amacının belirlenmesi;
  • Amaca yönelik olarak doğru ve uygun zamanın seçilmesi;
  • İknaya konu olan kişi ya da olay hakkında bilgi edinilmesi;
  • Hareket kararı sırasında uygun adımların seçilmesi;
Daha fazla öğe...