Kale kelimesinin sözlükte anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Kale kelimesinin sözlükte anlamı nedir?
  2. Modellerde kale ne demek?
  3. Kalenin diğer adı nedir?
  4. Kale ölçüsü ne demek?
  5. Zaval ne demek sözlük?
  6. Kalenin yapılış amacı nedir?
  7. Tarihi kaleler ne amaçla yapılmıştır?
  8. Kale direkleri kaç metre?
  9. Futbol oyun sahasının uzunluğu en fazla ne kadar olmalıdır?

Kale kelimesinin sözlükte anlamı nedir?

Merhaba; Kale kelimesinin sözlükte geçen anlamı şu şekildedir; Düşmanın gelmesi beklenilen yollar üzerinde, askerî önem taşıyan şehirlerde, geçit ve dar boğazlarda güvenliği sağlamak için yapılan kalın duvarlı, burçlu, mazgallı yapı, kermen.

Modellerde kale ne demek?

Takımla oynanan bazı top oyunlarında topun sokulmasına çalışılan yer.

Kalenin diğer adı nedir?

Sanat tarihinin mimari bölümünde ele alınan ve askerî tesislerin önemli bir kısmını teşkil eden kalenin kendine mahsus bir terminolojisi vardır. Koruma amaçlı askerî yapı ve tesislere genel olarak "tahkimat" veya "istihkâm" denilmektedir.

Kale ölçüsü ne demek?

Kale direkleri tahta, metal veya onaylanmış diğer malzemelerden üretilmiş; kare, dikdörtgen, yuvarlak veya elips şeklinde ve beyaz renkli olmalıdır. İki direk arasındaki mesafe 7,32 m (8 yd), üst direkle zemin arasındaki mesafe ise 2,44 m'dir (8 ft).

Zaval ne demek sözlük?

Zeval bulmak (zevale ermek): Bozulup yok olmak, çökmek.

Kalenin yapılış amacı nedir?

Bazı kaleler âni bir tehlikeye veya akına uğrayan şehir veya kasabayı korumak üzere buraya hâkim yüksekçe bir yerde acele devşirilen eski yapı taşlarıyla inşa edilmiştir.

Tarihi kaleler ne amaçla yapılmıştır?

Sarp ve erişilmesi zor olan veyahut savunulması kolay yerlere inşa edilen kaleler, genellikle şehirlerin etrafı, yol kavşakları, ana yollar, dar boğazlar, dağlar arasında kalan geçitler, denize uzanan burun, kıyıya yakın adalar, köprübaşları ve deniz boğazları gibi stratejik noktalara yapılmıştır.

Kale direkleri kaç metre?

Kale direkleri tahta, metal veya onaylanmış diğer malzemelerden üretilmiş; kare, dikdörtgen, yuvarlak veya elips şeklinde ve beyaz renkli olmalıdır. İki direk arasındaki mesafe 7,32 m (8 yd), üst direkle zemin arasındaki mesafe ise 2,44 m'dir (8 ft). Tüm direklerin boyutları eşit olmalı ve 12 cm'yi (5 in) geçmemelidir.

Futbol oyun sahasının uzunluğu en fazla ne kadar olmalıdır?

Standart bir futbol sahasının boyu 90-120 metre arasında olmalıdır. Uluslararası standartlarda yapılan stadyumlarda ise bu ölçüler 105-120 metre arasındadır.