İçindekiler:
- Irtikap ne demek TDK?
- Irtikâp etmek ne demek?
- Irtikap ile diğer suçlar arasındaki fark nedir?
- Güveni kötüye kullanma suçu nedir?
- Zimmet ve irtikap suçu ne demek?
- Görevi kötüye kullanma suçu nasıl oluşur?
- Sui ne demektir?
Irtikap ne demek TDK?
Türk Dil Kurumu tarafından
irtikap; kötü iş yapmak, yalan söylemek ya da hile yapmak olarak tanımlanmaktadır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 250. maddesinin ilk fıkrası uyarınca görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlanması veya bu yolda vaatte bulunulması için bir .. ...
Irtikâp etmek ne demek?
İrtikap Suçu Nedir? (TCK md.250)
İrtikap suçu, kamu görevlisinin (memur, bilirkişi vb.), icra ettiği kamu görevinin kendisine sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak, muhatap olduğu kişilerden yarar sağlamaya veya bu kişileri yarar sağlama yönünde vaatte bulunmaya yönlendirmesi ile oluşur.
Irtikap ile diğer suçlar arasındaki fark nedir?
İrtikap suçunu sadece kamu görevlisi işleyebilir. Rüşvet veren yasa dışı ortamda bulunmaktadır. İrtikapta ise birey yasal ortamdadır. Rüşvette ya kamu görevlisinden ferde, ya da fertten kamu görevlisine doğrudan ya da dolaylı bir öneri yapılması şart olup, rızaya dayanan bir anlaşma vardır.
Güveni kötüye kullanma suçu nedir?
Güveni kötüye kullanma suçu, başkasına ait olup da muhafaza etmek veya belirli bir şekilde
kullanmak üzere zilyetliği kendisine devredilmiş olan mal üzerinde, kendisinin veya başkasının yararına olarak, zilyetliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunmak veya bu devir olgusunu inkar etmektir.
Zimmet ve irtikap suçu ne demek?
Zimmet suçu, ancak kamu görevlisi (devlet memuru, avukat, bilirkişi vs.) ...
İrtikap suçu, kamu görevlisinin (memur, bilirkişi vb.), icra ettiği kamu görevinin kendisine sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak mağduru yarar sağlamaya zorlaması, ikna etmesi veya mağdurun hatasından faydalanması ile meydana gelir.
Görevi kötüye kullanma suçu nasıl oluşur?
Görevi kötüye kullanma suçunun meydana gelmesi için, fiil nedeniyle herhangi bir kişinin “mağduriyet” niteliğinde bir zarar görmesi gerekir. Zarar gören kişi, gerçek bir kişi olabileceği gibi tüzel bir kişi de olabilir.
Suçun mağduru bir vatandaş da olabilir, bir şirket, vakıf veya dernek de olabilir.
Sui ne demektir?
Suikast,suiniyet,suistimal,suizan gibi kelimelerde karşımıza çıkan bir garip kelime işte. سوء
Sui kelimesi Arapçada kötü,fena anlamına geliyor.Türkçe'de de Arapça bazı kelimelerle birlikte kullanılıp birleşik kelimeler yapıyor.