Adıyaman ismini nereden aldı?

İçindekiler:

  1. Adıyaman ismini nereden aldı?
  2. Adıyaman kaç tane ilçesi var?
  3. Adıyaman Kahta Kürt mü?
  4. Adıyaman soyadı nereden gelir?
  5. Adıyaman Kahta nasıl bir yer?
  6. Hısnımansur ne demek?
  7. Adıyaman türküleri nelerdir?
  8. Adıyaman'ın ilçelerini sayar mısın?

Adıyaman ismini nereden aldı?

Kaynaklarda VII. yüzyılda buraya gelen Emevi komutanlarından Kays kabilesine mensup Mansur. Ca'vene'ye izafetle bu ismin verildiği rivayet edilmekte ise de başka bir rivayete göre bu ismin Abbasi Halifesi Ebu Cafer El-Mansur'un adından gelmektedir.

Adıyaman kaç tane ilçesi var?

Adıyaman
İlçe Sayısı:8
Belediye Sayısı:23
Köy Sayısı:454

Adıyaman Kahta Kürt mü?

Adıyaman'ın merkez ilçeden sonra en kalabalık ilcesi olan Kâhta ilçesinde Kürt nüfusu çoğunluktadır. Burada yaşayan Türkler genelde ilçe merkezindeki bazı mahallelerde toplanmıştır. İlçe merkezi dahil köylerde de Kürtler çoğunluktadır.

Adıyaman soyadı nereden gelir?

Bu kale Emevi komutanlarından Mansur İbn-i Canena tarafından Bizans'a karşı yaptırılmıştır. Adıyaman ismi ise Vadi-i Leman, Vadüleman (Güzel vadi) isminin zamanla çevrilmiş şeklidir. Diğer bir rivayete göre ise “Adıman”dan, bunun da Hititlerce iskan edilen yer manasına “Etiman”dan gelmiştir.

Adıyaman Kahta nasıl bir yer?

Kahta, Adıyaman'ın doğusunda Atatürk Barajı'nın kıyısında yer alan bir ilçedir. Kır ve şehir nüfusu 120 binin üzerinde olan ilçe, Adıyaman'ın en büyük ilçesidir. Adıyaman Havalimanı'na 15 kilometre uzaklıkta olup, Nemrut Dağı Milli Parkı sınırları içerisine yer almaktadır.

Hısnımansur ne demek?

Etimoloji. Yerleşimin eski adı Hısnımansûr (Mansur'un kalesi) olup, Cumhuriyet döneminde bugünkü adını almıştır. Adının 7. yüzyılda buraya gelen Emevî kumandanlarından Mansûr bin Ca'vene'den geldiği düşünülmektedir. Başka bir rivayete göre bu isim Abbâsî Halifesi Mansur'un adından gelmektedir.

Adıyaman türküleri nelerdir?

1- Altın Yüzüğüm Kırıldı 2- Ay Doğar Aşar Gider 3- Bir Mektup Yazdırdım 4- Dere Boyu Saz Olur 5- Durnalar Dizi Dizi (Dilan) 6- Eyvanına Vardım Eyvanı Çamur 7- Gel Gülüm Gel Canım (Vur Davulcu) 8- Havalar Ayaz Gelin Hanım (Kına Havası) 9- Kaleden Kaleye Şahin Uçurdum 10- Karşıda Kara Erik.

Adıyaman'ın ilçelerini sayar mısın?

Adıyaman'ın ilçeleri
  • Adıyaman (İl merkezi)
  • Besni.
  • Çelikhan.
  • Gerger.
  • Gölbaşı
  • Kâhta.
  • Samsat.
  • Sincik.
Daha fazla öğe...