Tekavut ne demek?

İçindekiler:

  1. Tekavut ne demek?
  2. Tekaüt ne demek TDK?
  3. Takavit ne demek?
  4. Tegavüt ne demek?
  5. Osmanlıda emeklilik sistemine ne denir?
  6. Tefavüt ne demek Osmanlıca?
  7. Eskiden emekliye ne denirdi?
  8. Osmanlı'da emeklilik ne demek?
  9. Tevellüd ne demek?

Tekavut ne demek?

TEKĀÜT – TEKĀÜD. 1. Emekliye ayrılma, emekli olma: Şimendifer kumpanyasından aldıkları tekāüt maaşıyle intizam içinde, iktisat içinde, yine soğukkanlılıkla rahat rahat yaşıyorlardı (Ömer Seyfeddin).

Tekaüt ne demek TDK?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan Tekaüt kelimesi ku'üd sözcüğünden türetilmiştir. Ku'üd, oturmak, soluklanmak, dinlenmek anlamına gelirken tekaüt kelimesi emekliye ayrılmak demektir. 12. yüzyılda literatüre girmiş olan bu kelime birçok tamlama ve kalıp ifadenin içinde de yer alır.

Takavit ne demek?

''Takavit'' emekli ile eş anlam taşımasına karşılık, argoda çalıştığı bir iş yerinden emekliye ayrılmasına karşın, eli iş tutabilene ''Emekli'', iş yapamaz, iş yapacak durumda olsa bile hiç bir iş yapmaksızın, gezen, dolaşan, oyun oynayan, tatil yapan, başka bir değişle dünya işlerinden elini eteğini çeken kişilere de ...

Tegavüt ne demek?

1. Birbirinden farklı olma. 2. İki şey arasındaki fark, farklılık: Merâtib üzredir erbâb-ı tevhîd / Tefâvüt üzredir ashâb-ı tevhîd (Aziz Mahmud Hüdâyî).

Osmanlıda emeklilik sistemine ne denir?

Askerî Tekaüd Sandığı, bu düşüncenin eseri olarak Sultan Abdülaziz devrinde tesis edildi. Klasik dönemde maluliyet ve yaşlılık şartlarına bağlı olarak askerlere verilmiş olan emeklilik hakkı, bu dönemde yasal zemine oturtuldu.

Tefavüt ne demek Osmanlıca?

tefavüt / tefâvüt / تفاوت / تَفَاوُتْ Farklılık. İki şey arasındaki fark. Uygunsuzluk.

Eskiden emekliye ne denirdi?

tekaüd / tekâüd / تقاعد Emeklilik.

Osmanlı'da emeklilik ne demek?

Emeklilik, bireylerin maluliyet veya yaş gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak çalışma hayatından çekilmelerini ifade etmektedir. Bu dönemde, fiili çalışma karşılığı alınan maaşlardan yoksun kalanların geçimlerini temin etmek ise sosyal devlet anlayışının bir gereği sayılmaktadır.

Tevellüd ne demek?

Sözlükte “doğurmak” anlamındaki vilâd (vilâdet) kökünden türeyen tevellüd “doğmak, ortaya çıkmak, meydana gelmek” demektir. Sözlükte "doğurmak" anlamındaki vilâd (vilâdet) kökünden türeyen tevellüd "doğmak, ortaya çıkmak, meydana gelmek" demektir.