Tarihi Obruk Hanı nerede?

İçindekiler:

  1. Tarihi Obruk Hanı nerede?
  2. Obrukhan nerede?
  3. Obruk Hanı ne amaçla yapılmıştır?
  4. Kızören Obruğu doğal mı?
  5. Dünyanın en büyük Obruğu nerede?
  6. Obruk hangi ile bağlı?
  7. Konya obruk köyü nerede?
  8. Obruk doğal unsur mu?
  9. Kızören Obruğu nasıl oluşmuştur?
  10. Obruk nasıl oluşur coğrafya?
  11. Dünyada obruklar nerelerde görülür?
  12. Obruk Türkiye'de nerede görülür?
  13. Obruk oluşumunda hangi kayaç türüdür?
  14. Obruk köyü nereye bağlı?
  15. Obruk hangi kayaç?
  16. Konya Obruk Gölü nasıl oluşmuştur?
  17. Obruk Dolin hangi kayaç türüdür?
  18. Obruk Gölü nasıl oluşmuştur?
  19. Türkiyede obruklar nerelerde görülür?

Tarihi Obruk Hanı nerede?

Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılan tarihi Sultanhanı'nın da yer aldığı İpek Yolu güzergahındaki Obruk Hanı, Konya kent merkezine 75 kilometre uzaklıkta, Konya-Aksaray kara yolunun 4 kilometre kuzeyinde bulunuyor.

Obrukhan nerede?

I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan tarihi Sultanhanı'nın da yer aldığı İpek Yolu güzergahında bulunan "Obruk Hanı" Konya'nın Karatay ilçesinde, kent merkezine 75 kilometre uzaklıkta, Konya-Aksaray karayolunun ise 4 kilometre kuzeyinde yer alıyor.

Obruk Hanı ne amaçla yapılmıştır?

"Kervansaraylar özelikle Selçuklu dönenimde kervanların yolculukları sırasında dinlenme ve konaklama yapabilecekleri yerler olarak tasarlanmış. ... Kervansarayın adını da aldığı obruğun yanına kurulmuş olma nedeni Kızören Obruğu'nun su bulundurmasıdır. Obruk Hanı kullanıldığı tarihte su ihtiyacını buradan karşılamaktaydı.

Kızören Obruğu doğal mı?

Kızören Gölü veya Kızören Obruğu, Konya'nın 70 km kuzeydoğusunda Karatay ilçesi sınırlarında yer alan kartstik oluşumlu bir obruk gölüdür.

Dünyanın en büyük Obruğu nerede?

Güney Afrika – Kimberley Madeni 213 metre derinliğinde, 462 metre genişliğinde insan eliyle kazılmış en büyük deliktir.

Obruk hangi ile bağlı?

Obruk Köyü Haritası Obruk Köyü 38.002338 enlem ve 34.016796 boylamda yer almaktadır. Bor ilçesine bağlıdır. Obruk Köyü haritası Niğde ili içinde nerede olduğu harita merkezinde gösterilmektedir. Obruk Köyü posta kodu 51700.

Konya obruk köyü nerede?

Konya'nın Karapınar ilçesine bağlı Reşadiye Mahallesi Güllükuyu Mevkisi'nde bir tarlada meydana gelen obruk nedeniyle dikkatler yeniden bölgeye yöneldi. Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.

Obruk doğal unsur mu?

Obruklar, karstik çözünme sonucu oluştuğu gibi, karst çukurlarının tavanlarının çökmesiyle oluşur. ... Yeraltı suyu seviyesindeki antropojenik etkiye bağlı hızlı düşüm, kendi içinde karstlaşmaya bağlı dinamik bir süreç yaşayan ve doğal afet olarak tanımlanabilecek obruk gelişimini de dolaylı olarak etkilemektedir.

Kızören Obruğu nasıl oluşmuştur?

Konya'nın kuzey doğusunda bulunan Obruk Gölü kireç taşlarının çözülmesi sonucunda oluşmuş ve yaklaşık olarak 145 metre derinliğe ve 300 metre çapındadır. Bölgede bulunan en büyüğüdür.

Obruk nasıl oluşur coğrafya?

Yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur. Bu karbonik asit kireç taşının yoğun olduğu toprakları zamanla çözerek yer altında mağaralar oluşmasına neden olur, bir müddet sonra mağaranın üstünde bulunan toprak çöker. İşte bu çökme sonucu oluşan derin çukurlara obruk denir.

Dünyada obruklar nerelerde görülür?

Dünyada Şimdiye Kadar Görülen En Büyük Obruklar
  • Berezniki, Rusya, 2007. Rusya'daki bu şehir yoğun bir magnezyum ve potasyum yatağı. ...
  • San Fransisko, ABD, 1995. ...
  • Guangzhou, Çin, 2013. ...
  • Fukuoka, Japonya, 2016. ...
  • Guatemala, 2007. ...
  • Guatemala, 2010. ...
  • St Albans, İngiltere, 2015. ...
  • Harwood Obruğu, Yeni Zelanda.

Obruk Türkiye'de nerede görülür?

Ülkemizin yeraltı sularının 3'te 1'ini barındıran Konya Havzası'nda 20'yi aşkın obruk bulunuyor. Bunlardan en meşhuru 300 m genişliği ve 145 m derinliğiyle Kızören obruğu. Merkez Karatay ilçesine bağlı Obruk kasabası da ismini ondan alıyor.

Obruk oluşumunda hangi kayaç türüdür?

Obruk, yer altında kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla boşluklar meydana getirmesi ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan karstik yer şekli. Yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur.

Obruk köyü nereye bağlı?

Obruk Köyü Haritası Bor ilçesine bağlıdır. Obruk Köyü haritası Niğde ili içinde nerede olduğu harita merkezinde gösterilmektedir. Obruk Köyü posta kodu 51700. Obruk Köyü GPS koordinatları 38° 0´ 8.4168" ve 34° 1´ 0.4656".

Obruk hangi kayaç?

Obruk, yer altında kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla boşluklar meydana getirmesi ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan karstik yer şekli. Yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur.

Konya Obruk Gölü nasıl oluşmuştur?

Bölge içerisinde geniş bir yeri kaplayan gölsel neojen kireç taşlarının içinden oluşmuş önemli obruklardan bir tanesidir. ... Konya'nın kuzey doğusunda bulunan Obruk Gölü kireç taşlarının çözülmesi sonucunda oluşmuş ve yaklaşık olarak 145 metre derinliğe ve 300 metre çapındadır. Bölgede bulunan en büyüğüdür.

Obruk Dolin hangi kayaç türüdür?

Obruk, yer altında kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla boşluklar meydana getirmesi ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan karstik yer şekli. Yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur.

Obruk Gölü nasıl oluşmuştur?

Konya'nın kuzey doğusunda bulunan Obruk Gölü kireç taşlarının çözülmesi sonucunda oluşmuş ve yaklaşık olarak 145 metre derinliğe ve 300 metre çapındadır. ... Obruklar, farklı karstik yapılardan gözlendiği alanda, estetik ve bilimsel bakımından çok önemli yapıdadırlar.

Türkiyede obruklar nerelerde görülür?

Türkiye'de en çok Konya'da görülüyor Konuyla ilgili görüşünü sorduğumuz Doğa Derneği Genel Sekreteri Dicle Tuba Kılıç, "Yeraltı su aküferlerinin boşalmasıyla birlikte bu boşluklarda oluşan toprak çöküntüleri yoluyla oluşan obruklar, Türkiye'de daha çok Konya Kapalı Havzası'nda görülmektedir" diye konuştu.