Ortak yüksek görevli mahkeme ne demek?

İçindekiler:

  1. Ortak yüksek görevli mahkeme ne demek?
  2. Görevli mahkeme ne demek?
  3. CMK yetki nedir?
  4. Cezada görevli mahkeme neye göre belirlenir?
  5. Madde bakımından yetkisizlik nedir?
  6. Görevli ve yetkili mahkeme ne demek?
  7. Mahkemelerde görev ve yetki uyuşmazlıklarını kim çözer?
  8. CMK yetki kamu düzeninden midir?
  9. Ağır ceza mahkemesinin görev alanı Nelerden Oluşur?
  10. Ilk derece mahkemesi hangi aşamaya kadar yer bakımından yetkisizlik kararı verebilir?
  11. Ceza Muhakemesi Kanununda düzenlenen koruma tedbirleri nelerdir?
  12. Koruma tedbirlerinin ön şartları nedir?
  13. Taşınmaz ile ilgili davalarda yetkili mahkeme neresidir?
  14. Görevli ve yetkili mahkeme nasıl belirlenir?

Ortak yüksek görevli mahkeme ne demek?

Görev konusunda mahkemeler arasında uyuşmazlık çıktığında, görevli mahkemeyi ortak yüksek görevli mahkeme belirler. İddianamenin kabulünden sonra; işin, davayı gören mahkemenin görevini aştığı veya dışında kaldığı anlaşılırsa, mahkeme bir kararla işi görevli mahkemeye gönderir.

Görevli mahkeme ne demek?

MADDE 1- (1) Mahkemelerin görevi, ancak kanunla düzenlenir. ... MADDE 2- (1) Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.

CMK yetki nedir?

(1) Davaya bakmak yetkisi, suçun işlendiği yer mahkemesine aittir. (2) Teşebbüste son icra hareketinin yapıldığı, kesintisiz suçlarda kesintinin gerçekleştiği ve zincirleme suçlarda son suçun işlendiği yer mahkemesi yetkilidir.

Cezada görevli mahkeme neye göre belirlenir?

Asliye ceza mahkemesinin hangi davalara bakmakla görevli olduğu, kanun maddesinde ilgili suç için öngörülen hapis cezasının üst sınırı dikkate alınarak belirlenmektedir. Suçun cezasının üst sınırı 10 yıldan fazla veya özel bir düzenleme ile başka bir mahkeme görevli değilse, görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir.

Madde bakımından yetkisizlik nedir?

Madde bakımından yetki, suçun niteliğine ve ağırlığına göre yetkili mahkemenin belirlenmesidir. ... Kanunların ayrıca görevli kıldığı hâller saklı kalmak üzere, sulh ceza hakimliği ve ağır ceza mahkemelerinin görevleri dışında kalan dava ve işlere asliye ceza mahkemelerince bakılır (5235 sayılı K. m. 11).

Görevli ve yetkili mahkeme ne demek?

Tahkim yeri belirlenmemiş ise görevli mahkeme, konusuna göre asliye hukuk veya asliye ticaret mahkemesi, yetkili mahkeme ise davalının Türkiye'deki yerleşim yeri, oturduğu yer veya işyeri mahkemesidir.

Mahkemelerde görev ve yetki uyuşmazlıklarını kim çözer?

CMK m. 4/f. (2) Görev konusunda mahkemeler arasında uyuşmazlık çıktığında, görevli mahkemeyi ortak yüksek görevli mahkeme belirler. Aynı ağır ceza mahkemesi yargı çevresindeki asliye ceza mahkemeleri arasında çıkan olumlu ya da olumsuz görev uyuşmalığını çevresinde oldukları Ağır ceza mahkemesi çözer.

CMK yetki kamu düzeninden midir?

Yer bakımından yetki kuralları da kamu düzeninden olup, sanık için teminat oluşturmaktadır. Bunun aksini söylemek tabii hâkim ilkesine aykırı olacaktır. Zira tabii hâkim yer bakımında yetkili hâkimdir.

Ağır ceza mahkemesinin görev alanı Nelerden Oluşur?

Ağır Ceza Mahkemeleri Hangi Davalara Bakmakla Görevlidir?
  • Yağma (Gasp) suçu (TCK md. 148, 149),
  • Kasten adam öldürme suçu (TCK md. 81, 82),
  • Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu (TCK md. 87/4),
  • Taksirle ölüme neden olma (TCK md. 85/2),
  • İrtikap suçu (TCK md. 250/1 ve 2),
  • Zimmet suçu (TCK md. 247),
Daha fazla öğe...

Ilk derece mahkemesi hangi aşamaya kadar yer bakımından yetkisizlik kararı verebilir?

(2) Yetkisizlik iddiasına ilişkin karar, ilk derece mahkemelerinde sanığın sorgusundan önce, bölge adliye mahkemelerinde duruşmasız işlerde incelemenin hemen başlangıcında, duruşmalı işlerde inceleme raporu okunmadan önce verilir.

Ceza Muhakemesi Kanununda düzenlenen koruma tedbirleri nelerdir?

Ceza Muhakemesindeki koruma tedbirleri yakalama, göz altına alma, tutuklama, adli kontrol, zorla getirme, arama, el koyma, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi, teknik araçlarla izleme, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi olarak sıralayabiliriz.

Koruma tedbirlerinin ön şartları nedir?

Koruma tedbirlerine başvurulabilmesi için aranan ön şartlar ise şunlardır: 1)Koruma tedbirinin kanunla düzenlenmiş olması, 2)suçun işlendiğine dair belirli derecede suç şüphesinin bulunması, 3) gecikmede tehlike bulunması, 4)tedbire başvurulmasının haklı görünmesi ve 5)koruma tedbiri ile işin önemi veya muhtemel ceza ...

Taşınmaz ile ilgili davalarda yetkili mahkeme neresidir?

“MADDE 12- (1) Taşınmaz üzerindeki ayni hakka ilişkin veya ayni hak sahipliğinde değişikliğe yol açabilecek davalar ile taşınmazın zilyetliğine yahut alıkoyma hakkına ilişkin davalarda, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir.

Görevli ve yetkili mahkeme nasıl belirlenir?

(2) İki mahkemenin aynı dava hakkında göreve veya yetkiye ilişkin olarak verdikleri kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleştiği takdirde, görevli veya yetkili mahkeme, ilgisine göre bölge adliye mahkemesince veya Yargıtayca belirlenir.