Asgari ücretten az maaş verilir mi?

İçindekiler:

  1. Asgari ücretten az maaş verilir mi?
  2. Asgari maaş neye göre belirlenir?
  3. Asgari ücretten emekli olan kişi ne kadar emekli maaşı alır?
  4. İşveren işçinin ücretini düşürebilir mi?
  5. Asgari ücret ödemeyen işveren nereye şikayet edilir?
  6. İşçi ücreti azaltılabilir mi?
  7. Işveren işçinin pozisyonunu değiştirebilir mi?
  8. Maaş alamayan işçi ne yapmalı?
  9. Ücreti ödenmeyen işçi ne yapmalı?

Asgari ücretten az maaş verilir mi?

Asgari ücret ülkemizde bir çalışana verilebilecek en düşük ücreti ifade eder ve İş kanunu 39. Madde çerçevesinde her yıl tespit edilen bu ücretin altında bir tutarın çalışanlara ödenmesi mümkün değildir. ... Çünkü kayıtlı bir çalışanın ücret bordrosunda asgari ücretin altında gösterilmesi mümkündür değildir.

Asgari maaş neye göre belirlenir?

4857 sayılı İş Kanunu'nun 39. maddesinde asgari ücretin amacı işçilerin ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesi olarak belirtilmiştir.

Asgari ücretten emekli olan kişi ne kadar emekli maaşı alır?

Asgari ücretten emekli maaşı tutarı, 1.625 TL olarak belirlenmiştir. 2021 senesi için belirlenmiş olan net asgari ücret 2.825,9 TL'dir. 2021 yılında BAĞKUR ve SSK emeklilerine yapılan zam oranı ardından asgari ücret üzerinden emekli olan bir vatandaş 1.625 TL emekli maaşı alır.

İşveren işçinin ücretini düşürebilir mi?

İşçinin çalışma süresinin kısaltılması durumunda İş Kanunu'nun 62.maddesine göre işveren işçi ücretlerini azaltamaz. İşçinin İş Kanunu'nda açıkça belirtilmiş olan çalışma sürelerinin altında çalıştırılması durumunda işverenin işçinin maaşını tek taraflı olarak düşürmesi söz konusu olamaz.

Asgari ücret ödemeyen işveren nereye şikayet edilir?

ALO 1 Sayılı İş Kanunu kapsamında görevde olan işçiler için hizmet veren hattır. ALO 170 hattı işçi ve işveren anlaşmazlığı halinde dava işlemlerinden önce arabuluculuk yapmaktadır. ALO 170 hattı üzerinden, eleştiri, ihbar, şikayet, soru, öneri ve talep hizmetleri alınabilmektedir.

İşçi ücreti azaltılabilir mi?

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işverenlerin işçinin yazılı rızasını almadan maaşları düşüremeyeceğine hükmetti. Emsal kararla birlikte; maaşında rızası alınmadan azaltmaya gidilen işçi istifa etmesi halinde kıdem ve ihbar tazminatı alabilecek.

Işveren işçinin pozisyonunu değiştirebilir mi?

4857 sayılı iş kanununun 22.maddesinde; “İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir.

Maaş alamayan işçi ne yapmalı?

Maaşı Ödenmeyen İşçinin İşverene İhtarname Göndermesi ve Arabulucuya Başvurması Maaşı ödenmeyen işçinin istifa etsin veya etmesin önce işverene alacağının ödenmesi yönünde bir ihtarname gönderebilir. Bu ihtarname sonucunda maaşın ödenmemesi halinde ücret alacağı için dava açılmalıdır.

Ücreti ödenmeyen işçi ne yapmalı?

Ücreti ödenmeyen işçi iş sözleşmesini feshetse dahi kıdem tazminatıyla birlikte hak kazandığı ücretleri de alabilecek, bunlar için hukuki işlem yapabilecektir. Maaşını alamayan işçilerin hak kaybına uğramaması için iş avukatı ile iletişime geçmeleri daha sağlıklı olacaktır.