Antibiyotik ne için kullanılır?

İçindekiler:

  1. Antibiyotik ne için kullanılır?
  2. Antibiyotik yemekten ne kadar sonra alınır?
  3. Doğru antibiyotik kullanımı nasıl olmalıdır?
  4. Antibiyotik yemekten önce mi sonra mı?

Antibiyotik ne için kullanılır?

Antibiyotikler, bakteriler ve bazı parazitler gibi bir takım mikropların neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan bir grup ilaca verilen isimdir. Antibiyotik kelimesinin tam anlamı yaşam karşıtıdır. Antibiyotiklere bazen antibakteriyel veya antimikrobiyal adı da verilir.

Antibiyotik yemekten ne kadar sonra alınır?

Bazı antibiyotikler, özellikle siprofloksazin, tetrasiklin ve doksisiklin içerenler sadece boş mideye alındıklarında tam etki gösterirler. Bu da yemekten iki saat önce veya yemek yedikten iki-dört saat sonra alınmaları gerektiği anlamına gelir. Dolayısıyla meyve de yememek gerekecektir.

Doğru antibiyotik kullanımı nasıl olmalıdır?

İdeal antibiyotik kullanımı nasıl olmalıdır? İdeal antibiyotik kullanımı için; doğru tanı sonrası doğru antibiyotik; en uygun yoldan, etkin dozda, optimum aralıklarla, uygun süreyle verilmelidir. Doğru antibiyotik kullanımı için, mikrobiyolojik olarak kanıtlanmış bakteriyel bir enfeksiyonun varlığı sorgulanmalıdır.

Antibiyotik yemekten önce mi sonra mı?

Bol su ile tüketmeniz, midenizi rahatsız etmemesi için tok karna almanız tavsiye edilir. Ancak bazı antibiyotiklerin mutlaka aç karna alınması gerekmektedir. Bunun dışında ilaç-ilaç ve ilaç-besin etkileşimleri hakkında mutlaka eczacınızdan bilgi alınız.