Performans düşüklüğü hangi madde?

İçindekiler:

  1. Performans düşüklüğü hangi madde?
  2. Performansa dayalı fesihlerde nelere dikkat edilmeli?
  3. Performans düsüklügü nedeniyle Tazminatsiz cikis verilir mi?
  4. Süreli fesih sebeplerinden işçinin yetersizliğinden kaynaklanan sebepler nelerdir?
  5. 4857 sayılı iş kanunu 19 maddesi nedir?
  6. Performans düşüklüğü gibi nedenlerle işgörenin işten atılması hangi işten ayrılma şeklidir?
  7. 4857 sayılı iş kanunu 18 maddesi nedir?
  8. Fesih için geçerli sebepler nelerdir?
  9. Feshi haksız hale getiren sebepler nelerdir?
  10. Hangi durumlarda savunma istenir?
  11. Işyerinde savunma neden istenir?

Performans düşüklüğü hangi madde?

4857 Sayılı Kanun'un “İşverenin haklı sebeple derhal fesih hakkı” başlıklı 25. maddesi incelendiğinde; işçinin performans düşüklüğünün, düzenlenen haklı fesih nedenleri arasında yer almadığı açıktır.

Performansa dayalı fesihlerde nelere dikkat edilmeli?

Performansa dayalı fesihlerde nelere dikkat edilmeli?
  • Performans ölçülebilmeli!
  • Sonuçlar işçiye bildirilmeli; savunma-ihtar süreci işletilmeli!
  • Özetle… Sonuç olarak bir performans değerlendirme sistemi sağlıklı ve objektif kriterlere dayanmalıdır.

Performans düsüklügü nedeniyle Tazminatsiz cikis verilir mi?

Geçerli nedenle fesihte işçiye kıdem tazminatı verilir. Yani performans düşüklüğü nedeniyle işten çıkarılan işçinin kıdem tazminatı alma hakkı vardır. ... Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz üzere ihbar süresine uymayan işveren ihbar tazminatı' ödemek zorunda kalır.

Süreli fesih sebeplerinden işçinin yetersizliğinden kaynaklanan sebepler nelerdir?

Kanunun gerekçesinde işçinin yetersizliğinden veya davranışından kaynaklanan sebepler; ortalama olarak benzer işi görenlerden daha az verimli çalışma, beklenenden daha düşük performansa sahip olma, işe yoğunlaşmasının giderek azalması, işe yatkın olmama, öğrenme ve kendini yetiştirme yetersizliği, sık sık hastalanma, ...

4857 sayılı iş kanunu 19 maddesi nedir?

Madde 19 - İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez.

Performans düşüklüğü gibi nedenlerle işgörenin işten atılması hangi işten ayrılma şeklidir?

Performans düşüklüğü nedeniyle işçi çıkarmada işverenin ihbar süresini beklemeden işçiyi derhal işten çıkarmasının bir yolu vardır o da peşin ödeme yoluyla fesihtir. İşveren, işçinin ihbar süresi içerisinde alacağı ücret tutarını işçiye peşin olarak ödeyerek ihbar süresini beklemeyebilir.

4857 sayılı iş kanunu 18 maddesi nedir?

Madde 18 - Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.

Fesih için geçerli sebepler nelerdir?

İşletmenin faaliyetinde önemli ve devamlı düşüş, ciroda ve siparişlerde sürekli azalma, finansman ve bütçe veya üretim açığı, müşteri çevresi kaybı, işyerinin durumunu olumsuz etkileyen ekonomik kriz vb. ekonomik güçlükler, süreli feshi geçerli kılan işletme gerekleri arasında sayılabilir.

Feshi haksız hale getiren sebepler nelerdir?

Bu bentleri belirtirsek:
  • Sağlık sebepleri.
  • Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri.
  • Zorlayıcı sebepler.
Daha fazla öğe...

Hangi durumlarda savunma istenir?

İş yerinde gerçekleşen bazı olaylar, işçinin görevini yerine getirmemesi, sorumsuz davranışları, devamsızlığı gibi hususlar savunma talebine en çok konu olan başlıklar arasında yer alıyor. Yazılı savunma talebinin yanı sıra gerçekleşen olay yada istenmeyen davranışla ilgili işverenin sözlü uyarı hakkı da bulunuyor.

Işyerinde savunma neden istenir?

Savunma sayesinde edindiği bilgiler ile işveren, iş sözleşmesinin feshedilmesinin gerekli olup olmadığını, durumun haklı neden seviyesine ulaşıp ulaşmadığını değerlendirebilir. ... Zira alınan savunma, olumsuzluğa neden olan işçinin sözleşmesinin feshedilmesi yerine başka bir çözüm bulunmasına imkân vermektedir.