2017 Anayasa değişikliği ile yürürlükten neler kaldırılmıştır?

İçindekiler:

  1. 2017 Anayasa değişikliği ile yürürlükten neler kaldırılmıştır?
  2. Anayasa değişikliği iptal davası kim açar?
  3. Bugüne kadar anayasanın kaç maddesi değiştirildi?
  4. Anayasa Mahkemesinde iptal davası kim açamaz?
  5. Anayasaya uygunluk denetimi iptal davası kim açar?
  6. Cumhurbaskanina kararname cikarma yetkisi kac yilinda verildi?

2017 Anayasa değişikliği ile yürürlükten neler kaldırılmıştır?

Meclisin, bakanları ve hükûmeti denetleme yetkisi ile Bakanlar Kuruluna belirli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma hakkı verme yetkisi kaldırıldı. ... Cumhurbaşkanı hem devletin hem de hükûmetin başı ilan edilerek başbakanlık kaldırıldı. Yardımcılarını ve bakanları atayıp görevlerine son verme yetkisine sahip oldu.

Anayasa değişikliği iptal davası kim açar?

Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün veya bunların belirli madde ve hükümlerinin şekil ve esas bakımından Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesinde iptal davası açabilme hakkı, Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi ...

Bugüne kadar anayasanın kaç maddesi değiştirildi?

Anayasa, bugüne kadar yirmi bir kez değişikliğe uğramıştır. Anayasada 7 kısım, 177 madde ve 16 geçici madde bulunmaktadır.

Anayasa Mahkemesinde iptal davası kim açamaz?

İptal davası açma yetkisi herkese verilmemiştir, bu yetki sadece Anayasa'nın 150.maddesinde belirtilen sınırlı sayıda organ tarafından kullanılabilir. Söz konusu organlar dışında kimse kanunların anayasa aykırılığını öne sürerek iptal davası açamaz.

Anayasaya uygunluk denetimi iptal davası kim açar?

Anayasanın, iptal davası kenar başlığını taşıyan 150. maddesi, “Kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün veya bunların belirli madde ve hükümlerinin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesinde doğrudan doğruya iptal davası açabilme hakkı, ...

Cumhurbaskanina kararname cikarma yetkisi kac yilinda verildi?

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Türk hukuk sistemine ilk olarak günümüzde de yürürlükte olan 1982 anayasası ile girmiştir.