İddianamenin iadesini itiraz kimler isteyebilir?

İçindekiler:

  1. İddianamenin iadesini itiraz kimler isteyebilir?
  2. İddianamenin iade edilmesi ne demek?
  3. İddianamenin değerlendirilmesi sonrası acilis ceza davası nedir?
  4. Sanık iddianamenin iadesini isteyebilir mi?
  5. İddianamenin kabul edilmesi ne demektir?
  6. İddianame nedir iddianame makamı neresidir?
  7. Iddianameye itiraz edilebilir mi?
  8. Ceza Hakimi iddianame ile bağlı mı?
  9. İddianamenin iadesi kararını kim verir?
  10. İddianamede hangi hususların bulunması zorunludur?
  11. İddianame hazırlandıktan sonra ne olur?

İddianamenin iadesini itiraz kimler isteyebilir?

Cumhuriyet savcısı, iddianamenin iadesi kararına karşı, CMK'nın 174. maddesinin 4. fıkrası gereğince itiraz yoluna müracaat edebilir.

İddianamenin iade edilmesi ne demek?

İddianamenin iadesi, soruşturma evresinde sunulan iddianamenin mahkemece mu- hakemeden geçirildikten sonra kanunda sayılan sınırlı nedenlere bağlı olarak savcılığa geri gönderilmesi anlamını taşır.

İddianamenin değerlendirilmesi sonrası acilis ceza davası nedir?

Alınan ifadeniz asıl yargılamayı yapan mahkemeye gönderilecektir. ... Cevap: İddianame değerlendirme sonrası açılış yazıyorsa, hakkınızda ilgili mahkemede ceza davası açılmıştır. Ceza davası hukuki niteliği itibariyle bir kamu davasıdır. Kamu davasında tüm işlemler mahkeme tarafından resen yürütülür.

Sanık iddianamenin iadesini isteyebilir mi?

İddianamenin İadesi Şartları Mahkeme tarafından, iddianamenin ve soruşturma evrakının verildiği tarihten itibaren 15 günlük süre içinde iddianamenin iadesi kararı verilebilir (CMK m.174/1). ... Sanık veya müştekinin avukatı da iddianame mahkemeye verildikten sonra bir dilekçeyle iddianamenin iadesini talep edebilirler.

İddianamenin kabul edilmesi ne demektir?

İddianame, soruşturma yapılarak elde edilen delillerden suç işlendiği kanaaatine varan Cumhuriyet savcılığının şüpheli hakkında ceza davası açmak üzere düzenlediği belgedir. ... Savcılığın düzenlediği iddianame kanuni tüm şartları ihtiva ettiği takdirde, mahkeme tarafından “iddianamenin kabulü kararı” verilir.

İddianame nedir iddianame makamı neresidir?

İddianame, ceza yargılamasında, hazırlık soruşturmasının kamu davasının açılması için yeterli düzeye eriştiğinin anlaşılması üzerine savcının dava açtığını bildiren yazılı belge. Türk Ceza Adaleti sistemi içinde kamu davası açan belgeye iddianame denir.

Iddianameye itiraz edilebilir mi?

Mahkeme tarafından, iddianamenin ve soruşturma evrakının verildiği tarihten itibaren 15 günlük süre içinde iddianamenin iadesi kararı verilebilir (CMK m.174/1). ... Cumhuriyet savcısı, mahkemenin verdiği iddianamenin iadesi kararına itiraz etme yetkisine de sahiptir.

Ceza Hakimi iddianame ile bağlı mı?

Suç isnadı bildirilen sanığa isnada karşı savunma yapabilmesi için yeterli zaman ve imkan da sunulmalıdır. İddianame, suç isnadının derli toplu bir şekilde sanığa bildirildiği temel belgedir. ... Mahkemeler, iddianamedeki olay anlatımının hangi suçu oluşturacağına ilişkin nitelendirmede iddia ve savunmayla bağlı değildir.

İddianamenin iadesi kararını kim verir?

İddianame Nedir? (CMK 170-174) İddianame, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki şartları taşımadığı takdirde kamu davasının açıldığı mahkeme “iddianamenin iadesinekarar verir. Savcılığın düzenlediği iddianame kanuni tüm şartları ihtiva ettiği takdirde, mahkeme tarafından “iddianamenin kabulü kararı” verilir.

İddianamede hangi hususların bulunması zorunludur?

İddianame, sanığa isnat edilen ve suç sayılan maddi fiilleri, yerini, zamanını açıkça göstermeli, hukuki nitelendirmesi yapılan fiilin, kanunda karşılığı olan suç ve cezası hakkında bilgi içermelidir (Y18CD-2017/2799). İddianame şu şekilde düzenlenir (CMK m.170/3): İddianamede suç konusu olay açıkça anlatılmalıdır.

İddianame hazırlandıktan sonra ne olur?

İddianame hazırlandıktan sonra mahkeme ne zaman olacağı tamamen mahkemenin takvimine bağlıdır. Dolayısıyla iddianame kabul edildikten sonra mahkeme tarafından belirlenen duruşma günü sanığa tebliğ edilir. Ancak mahkemenin ne zaman yapılacağına ilişkin bir süre öngörülmemiştir (İddianame nedir).