Tartışma ve Özellikleri Nelerdir?

İçindekiler:

  1. Tartışma ve Özellikleri Nelerdir?
  2. Tartışma konusu nasıl belirlenir?
  3. Tartismaya ne denir?
  4. Tartışmacı anlatım ne demek?
  5. Tartışma nedir kaça ayrılır?
  6. Tartışma konusu nasıl olmalıdır?
  7. Tartismali Toplantilara ne denir?
  8. Grup tartışmasına ne denir?
  9. Tartışmacı anlatım nedir ornek?
  10. Tartışma bölümüne ne yazılır?
  11. Hangi konuşma türünde jüri vardır?

Tartışma ve Özellikleri Nelerdir?

Tartışma konusu; üzerinde konuşmaya ve araştırma yapmaya değer nitelikte olmalı, kanıtlanmış konular üzerinde ısrar edilmemeli, normal bir ses tonuyla konuşulmalı, saygılı olunmalı, dedikodu etmekten, bağırıp çağırmaktan, konu dışına çıkmaktan ve konuşanın sözünü kesmekten kaçınılmalıdır.

Tartışma konusu nasıl belirlenir?

Tartışma her konuda yapılabilir. Bir kitap, bir makale, bir film, bir tiyatro oyunu, bir siyasi düşünce veya toplumu yakından ilgilendiren bir sorun tartışma konusu olabilir. Bu açıdan tartışmada konu önceden belirlenir. Bu konunun tartışmaya ve konuşmaya değer niteliklerinin olması gerekir.

Tartismaya ne denir?

Bir grubu (veya çoğunluğu) ilgilendiren, daha önceden belirlenen bir konu hakkında farklı düşünceleri olan kişilerin konuyla ilgili görüşlerini açıklamak, konuyu (veya sorunu) çözmek, muhatabın zayıf yönlerini aramak amacıyla bir araya gelerek yaptıkları karşılıklı konuşmaya tartışma denir.

Tartışmacı anlatım ne demek?

Tartışmacı anlatımda düşünce ve kanıları değiştirmek söz konusudur. ... Metinlerde birbirine karşıt iki düşünce ele alınabileceği gibi bir düşüncenin iki yönü de ele alınıp işlenebilir. Bir düşüncenin doğrulanması, savunulması ya da bir düşünceye karşı çıkılması amaçlanan metinlerde iki görüş vardır.

Tartışma nedir kaça ayrılır?

Panel, Forum. Münazara, Sempozyum (bilgi şöleni).

Tartışma konusu nasıl olmalıdır?

Tartışma konusu; üzerinde konuşmaya ve araştırma yapmaya değer nitelikte olmalı, kanıtlanmış konular üzerinde ısrar edilmemeli, normal bir ses tonuyla konuşulmalı, saygılı olunmalı, dedikodu etmekten, bağırıp çağırmaktan, konu dışına çıkmaktan ve konuşanın sözünü kesmekten kaçınılmalıdır.

Tartismali Toplantilara ne denir?

Tartışma Konuşmaları; Açık oturum, Sempozyum, Panel, Forum, Münazara. Toplumu yakından ilgilendiren herhangi bir güncel olayın, bir ülke sorununun, bilim, sanat ve politikayla ilgili önemli bir konunun uzman kişiler tarafından seçkin dinleyiciler önünde tartışılmasına "açık oturum" denir.

Grup tartışmasına ne denir?

Belli bir konuda ortaklığı bulunan bir grubun, ortak sorunlarının çözümlenmesinde görüş birliğine varmak üzere düzenlenen toplu tartışmaya forum denir. Genellikle grup başkanı denilen bir kişi tarafından yönetilen forumda, topluluğun her üyesinin konuşmada ve görüşlerini bildirmede eşit hakkı vardır.

Tartışmacı anlatım nedir ornek?

Tartışmacı anlatım biçiminde düşünceyi geliştirirken ilişki kurma, karşılaştırma, kanıtlama ve tanık gösterme gibi yöntemlerden birine ya da birkaçına başvurulur. Metinlerde birbirine karşıt iki düşünce ele alınabileceği gibi bir düşüncenin iki yönü de ele alınıp işlenebilir.

Tartışma bölümüne ne yazılır?

Bilimsel makalede tartışma bölümü nasıl yazılır?
  • Ana bulguların ifadelerini.
  • Olası açıklamaları ve çıkarımlarını
  • Yapılan çalışmanın ve diğer çalışmaların güçlü ve zayıf yönlerini.
  • Cevaplanmamış soruları
  • Gelecekteki araştırmalar için önerileri.

Hangi konuşma türünde jüri vardır?

Birer cümle halinde ifade edilen bir tezle antitezin, iki grup arasında bir hakem heyeti (jüri) huzurunda tartışıldığı konuşmalara münazara denir. Tartışmalarda yarışma kaygısı olmadığı halde, münazaralar birer fikir ve söz yarışmasıdır. Tartışmalar için geçerli olan kurallar, münazaralar için de geçerlidir.