Sulkus nedir tıp?

İçindekiler:

  1. Sulkus nedir tıp?
  2. Cerebral sulcus nedir?
  3. Sulcus Mammarium nedir?
  4. Sulcus neresidir?
  5. Tıpta duktus nedir?
  6. Sylvian fissür ne demek?
  7. Serebral korteks neresi?
  8. Anatomide oluk ne demek?
  9. Gyrus nedir ne demek?
  10. Ductus Latince ne demek?
  11. Sylvian yarık nedir?
  12. Silvian nedir?
  13. Fissura nedir ne demek?

Sulkus nedir tıp?

Sulkus vokalis (Ses teli oluğu), ses tellerinin tanısı en zor koyulabilen ve tedavisi en güç rahatsızlıklarından birisidir. Nasıl oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Yaklaşık yarısının doğuştan itibaren bulunduğu düşünülmektedir.

Cerebral sulcus nedir?

Bilindiği gibi beynin dış tabakasının kıvrımlı bir yapısı vardır. Bu kıvrımlı yapı serebral korteks üzerinde oluşmaktadır. Kıvrımlı bölgeler girus olarak isimlendirilmektedir. Ara kısımdaki yarık ve çatlak kısımlar ise sulkus olarak isimlendirilmektedir.

Sulcus Mammarium nedir?

İki meme arasındaki oluğa sulcus mammarium denilir. Memenin büyük kitlesine corpus mammae denilir ve bunun yüzeyinin orta noktasındaki çıkıntıya papilla mammaria (meme başı) denir. Meme başının etrafındaki koyu renkli sahaya areola mammae denilir.

Sulcus neresidir?

Sulcus infraorbitalis, infraorbital kanal, üst çene kemiğinin içinde değerlendirilen, insana ait anatomik bir oluşumdur.

Tıpta duktus nedir?

Tıpta Ductus Ne Anlama Gelir? Tıp alanında ductus, akciğerlerde oluşan damar basıncının artması olarak bilinmektedir. Özellikle hipertansiyon hastalığı bulunan kişilerde bu durum fark edilmektedir. Akciğer ve kalp rahatsızlıklarından biri olan bu rahatsızlık acil tedavi edilmesi gerekmektedir.

Sylvian fissür ne demek?

Silvian fissür, anterior perforan substans ile supramarginal girus arasında uzanan, frontal, temporal ve parietal loblar arasında bulunan beynin lateral ve bazal yüzeylerinde yer alan önemli bir anatomik yapıdır.

Serebral korteks neresi?

Serebral korteks ya da Beyin zarı, gri madde olarak da adlandırılan, beyinde bulunan bir örtüdür. Beynin diğer kısımlarının çoğunun beyaz renkte olmasını sağlayan yalıtımın kortekste (ince doku katmanı) bulunmamasından dolayı rengi gridir.

Anatomide oluk ne demek?

Oluk nedir anatomi? Sulcus resimde görülen girus bölümlerinin arasındaki yapılardır. Kelime anlamı olarak “oluk” ya da “kıvrım” demektir. Biraz daha büyük haline çatlak ismi de verilir.

Gyrus nedir ne demek?

Nöroanatomide, bir girus (Latince: tek. gyrus, çoğ. gyri), beyin korteksindeki kıvrımların çıkıntılı kısmıdır. Genellikle bir veya daha fazla sulki ile çevrilidir. Gyri ve sulci, insan ve diğer memeli beyinlerine kıvrımlı şeklini verir.

Ductus Latince ne demek?

Ductus deferens de "taşıma kanalı" anlamına gelen Latincedir; çoğul hali ductus deferentes'dir .

Sylvian yarık nedir?

Lateral (Sylvian) Fissür: Yine yarımkürelerin yan yüzlerinde, yarıkürelerin ön yarısı boyunca uzanır. Frontal lob ile pariyetal lobun ön kısmını, temporal lobdan ayırır.

Silvian nedir?

Silvian fissür, anterior perforan substans ile supramarginal girus arasında uzanan, frontal, temporal ve parietal loblar arasında bulunan beynin lateral ve bazal yüzeylerinde yer alan önemli bir anatomik yapıdır.

Fissura nedir ne demek?

Fissür (çatlak - yırtık) nedir? Anal fissür (çatlak), makatın çıkışında, çatlak şeklinde oluşan bir yara sonucu dışkılama sırasında ve sonrasında şiddetli ağrıya ve bazen kanamaya neden olan hastalıktır.