Türkmenistan'ın ülkemizle olan ilişkileri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Türkmenistan'ın ülkemizle olan ilişkileri nelerdir?
  2. Türkiye Türkmenistan'dan ne ithal ediyor?
  3. Türkmenistan in başkenti neresidir?
  4. Türkmenistan geçim kaynakları nelerdir?
  5. Türkmenistan ile ilişkilerimiz nelerdir?
  6. Kazakistan'dan ne ithal ediyoruz?
  7. Türkmenistan nasıl bir ülke?
  8. Türkmenistan vize istiyor mu?
  9. Türkiye Kazakistan'dan ne alıyor?
  10. Türkmenler hangi mezhebe bağlı?

Türkmenistan'ın ülkemizle olan ilişkileri nelerdir?

Her iki ülke de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir. İki ülke yakın kültürel bağlantıları paylaşıyor. Türkiye, Türkmen pasaportu sahiplerinin vizesiz ziyaret edebileceği 47 ülkeden biridir.

Türkiye Türkmenistan'dan ne ithal ediyor?

Başlıca İthal Ürünlerimiz : İşlenmiş metal, beyaz eşya, elektronik ürünleri, gıda, tekstil sanayi ürünleri, işlenmiş gıda ürünleri, inşaat malzemeleri, ulaştırma araçları ve ilaçlar.

Türkmenistan in başkenti neresidir?

Aşkabat Türkmenistan/Başkentleri

Türkmenistan geçim kaynakları nelerdir?

Türkmenistan ekonomisi, temel olarak tarım ile petrol ve doğalgaza dayanmaktadır. Türkmenistan dünyanın dördüncü büyük doğal gaz rezervlerine sahip olup dünyanın 10 büyük pamuk üreticisinden biridir.

Türkmenistan ile ilişkilerimiz nelerdir?

Ülkemiz Türkmenistan'ın tarafsızlık statüsüne destek vermektedir. Ortak tarihi, dili, dini ve kültürü paylaşan iki kardeş ülke ve halk arasında, “Bir Millet, İki Devlet” temelinde dengeli, karşılıklı saygı ve işbirliğine dayalı özel ilişkiler bulunmaktadır.

Kazakistan'dan ne ithal ediyoruz?

Türkiye'nin Kazakistan'dan ithal ettiği ürünler arasında buğday, un, et, ve bitkisel yağlar yer alıyor. Geçen yıl ithal edilen ürünler incelendiğinde yüzde 26'lık kısmın un, balık, bitkisel yağ ve diğer işlenmiş tarım ürünleri olduğu görüldü.

Türkmenistan nasıl bir ülke?

Türkmenistan, Asya kıtasında yer alan bağımsız bir Türk devletidir. Yüz ölçümü 491.200 kilometrekaredir. 1919 yılında Kızıl Ordu tarafından işgal edilen ülke, 1924 yılında Sovyetler Birliğine bağlandı. 1991 yılında SSCB'nin dağılması ile birlikte bağımsızlığını ilan etti.

Türkmenistan vize istiyor mu?

Umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız, Türkmenistan'a seyahatlerinde vizeye tabidir. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız vizeden muaf olmakla birlikte, davet edilmek ve pasaport bilgileri ilgili Türkmen makamlarına önceden bildirilmek kaydıyla ülkeye kabul edilmektedir.

Türkiye Kazakistan'dan ne alıyor?

Yenigün, Türkiye ve Kazakistan arasında petrol ve petrol yağları, doğalgaz, metal cevherleri ve metalden mamul, buğday ve diğer tarım, demir-çelik ürünleri ile makine ve teçhizatları, mobilya, elektrikli cihazlar, tekstil ve hazır giyim malzemeleri, plastik ve alüminyum gibi sektörlerden oluşan toplam 2 milyar doları ...

Türkmenler hangi mezhebe bağlı?

2007 tahminlerine göre ülkenin etnik yapısı, %85 Türkmen, %5 Özbek, %4 Rus ve %6 diğer milletlerden oluşmaktadır. Ülkede, Türkmence, Özbekçe ve Rusça yaygın olarak konuşulmaktadır. Dini yapısı itibarıyla, %92 Müslüman, %6 Hristiyan, %2 diğer dinlere mensuptur.