Makalat neden bahseder?

İçindekiler:

  1. Makalat neden bahseder?
  2. Makalat neyi anlatır?
  3. Makalat adlı eserin yazarı kimdir?
  4. Makalat nedir özellikleri nelerdir?
  5. Hacı Bektaşi Veli'nin Makalatı ne oluşturan 4 kitap?
  6. Makalat ne zaman yazıldı?
  7. Hacı Bektaş Veli kim?

Makalat neden bahseder?

Hacı Bektaş Veli'nin en önemli ve en hacimli eseri “Makalat”tır. Makalat; Şeriat, Tarikat, Marifet ve Hakikat gibi dört kapıdan her kapının da on makamından bahseder. Makalat'ta tasavvuftan kalp ahvalinden zahit arif ve muhiplerden bahsedilerek insan övülmekte kendisine verilen nimetler dile getirilmektedir.

Makalat neyi anlatır?

Makalat, 13. yüzyılda Hacı Bektaş Veli'nin İslam dininin genel hükümlerini Türklerin anlayabileceği bir yorumla işlediği kitabıdır. Alevi-Bektaşi inancındaki dört kapı ve kırk makam Makalat'ın ana konusudur. Kitap Arapça kaleme alınmıştır. Tasavvuf konularını işleyen makalelerden oluşmaktadır.

Makalat adlı eserin yazarı kimdir?

Hacı Bektaş-ı Veli Makalat/Yazarları

Makalat nedir özellikleri nelerdir?

Makalat
  • Tasavvuf konularını işleyen makalelerden oluşmaktadır.
  • Din, ahlak kuralları, davranışlar ve hoşgörü işlenmiştir.
  • Aşk, gönül, akıl, ilim, ahlak, nefis terbiyesi gibi konular soyut bir şekilde ele alınmış, ilimlerin Allah'a ait olduğu ve ilim öğrenmenin önemi anlatılmıştır.
Daha fazla öğe...

Hacı Bektaşi Veli'nin Makalatı ne oluşturan 4 kitap?

Bektâşî inancında Dört Kapı Kırk Makam tarikat mensubunun geçeceği maddî ve manevi aşamalardır. Hacı Bektaş Velî, Makâlât adlı eserinde tarikatının öğretisini bu şekilde düzenlemiştir. Ona göre kul, Çalap Tanrı'ya Kırk Makam'da erer. Dört Kapı ile kastedilen dört esas: Şerîat, Tarîkât, Mârifet ve Hakîkât'tir.

Makalat ne zaman yazıldı?

Makalat, 13. yüzyılda Hacı Bektaş Veli'nin İslam dininin genel hükümlerini Türklerin anlayabileceği bir yorumla işlediği kitabıdır. Alevi-Bektaşi inancındaki dört kapı ve kırk makam Makalat'ın ana konusudur. Kitap Arapça kaleme alınmıştır.

Hacı Bektaş Veli kim?

Gerçek ismi, Seyyid Muhammed bin İbrahim Ata olan , Hacı BektaşVeli Horasan'ın Nişabûr şehrinde 1281 senesinde doğdu. İlk eğitimini Şeyh Lokman-ı Perende'den aldı. Lokman-ı Perende, Ahmed-i Yesevi'nin halifelerinden olup, zahir ve batın ilimlerinde derin bilgilere sahipti.