Yanıkta sıvı replasmanı nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Yanıkta sıvı replasmanı nasıl yapılır?
  2. Yanıkta sıvı tedavisinin asıl amacı nedir?
  3. Yanıklı hastanın sıvı tedavisinde total sıvının yarısı ne kadar sürede verilir?
  4. Yanıkta bül patlatılır mı?
  5. 2 derece derin yanık izi ne kadar sürede geçer?

Yanıkta sıvı replasmanı nasıl yapılır?

Gökhan Aksel
  1. Bilindiği gibi buna göre öncelikle 24 saatte verilecek sıvı miktarını belirlenir. Vücut ağırlığı (kg) x yanık yüzdesi x 4 mL. (P ve üzeri yanıkta P alınır).
  2. Yarısı ilk 8 saatte diğer yarısı 16 saatte verilir.
  3. Yanık yüzdesi için de Wallace'ın meşhur 9'lar kuralını kullanıyoruz malum.
BE

Yanıkta sıvı tedavisinin asıl amacı nedir?

Histamin'in salgılanması baskılanarak gelişecek ödem miktarı azalır. Yanık nekrozu ve derinliği azalır. Yanık yarasına perfüzyon artar. Yara iyileşme olayları daha erken başlar.

Yanıklı hastanın sıvı tedavisinde total sıvının yarısı ne kadar sürede verilir?

– İlk 8 saatte ½ – İkinci 8 saatte ¼ – Üçüncü 8 saatte ¼ – İkinci 24 saatte toplamın yarısı – Daha sonrasında klinik duruma göre! kullanılan formül.  Üzerinde çok çalışmalar yapıldı, yapılmaya devam ediyor. hesaplanıp vitaller ve saatlik idrar çıkışına göre sıvı desteğinin ayarlanabileceği.

Yanıkta bül patlatılır mı?

Yapılması gereken ilk iş hastanın özel steril küvetlerde antiseptik ılık suyla yıkanarak temizlenmesidir. Böylece gerçek yanık bölgelerinin ortaya çıkması sağlanır. Bu sırada yanık bülleri patlatılarak ortadan kaldırılır. Ellerde bulunan büllerin patlatılması şiddetli ağrıya neden olacağından yapılmamalıdır.

2 derece derin yanık izi ne kadar sürede geçer?

İyileşme süresi yüzyel yanıklarda 1 hafta ile 10 gün arasındadır. Derin 2. derece yanıklar ise 2-3 haftada iyileşir. Derece yanıklarda deriyi yenileyecek deri ekleri kalmamıştır. İyleşme yanık kenarlarından gelişen deri ile oluşur ve rahatsız edecek yara izi gelişir.