Diyanet makattan su kaçması orucu bozar mı?

İçindekiler:

  1. Diyanet makattan su kaçması orucu bozar mı?
  2. Duş alırken makattan su kaçması orucu bozar mı?
  3. Su kaçarsa oruç bozulur mu?
  4. Popo yıkamak orucu bozar mı?
  5. Yüz yıkarken su kaçarsa oruç bozulur mu?
  6. Oruç tutarken neler yapılmaz?
  7. Kulağımıza su kaçarsa orucumuz bozulur mu?
  8. Ağza su vermeden abdest alınır mı?
  9. Suya oturmak orucu bozar mı?
  10. Gusülde alırken su yutmak guslü bozar mı?
  11. Oruçluyken banyo yapmak mekruh mudur?

Diyanet makattan su kaçması orucu bozar mı?

Lavman yaptırmak konusunda ise, iki durum söz konusudur; kalın bağırsaklarda su, glikoz ve bazı tuzlar emildiği için, gıda içeren sıvının bağırsaklara verilmesi veya orucu bozacak kadar su emilecek şekilde verilen suyun bağırsakta kalması durumunda oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 263).

Duş alırken makattan su kaçması orucu bozar mı?

21- Oruçlu olduğunu unutup yediğinde, orucu bozuldu sanarak, bilerek yemeye devam etmek, 22- İmsak vaktinden sonra niyet edenin, gün içinde orucunu kasten bozması, 23- Denize girince veya guslederken makattan su girmesi, [Hanbelî'de bozmaz.]

Su kaçarsa oruç bozulur mu?

Hataen boğaza su kaçması, oruçlu bulunulduğu hatırda değilken meydana gelirse, unutarak yapılmış hükmünü alır ve oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 222).

Popo yıkamak orucu bozar mı?

Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir.

Yüz yıkarken su kaçarsa oruç bozulur mu?

İşte orucu bozan durumlar ve daha fazlası... Oruçlu iken banyo yapmanın bir sakıncası yoktur. Ancak oruçluyken banyo yapıldığında kulaklara, ağız ve burna su kaçırmamaya dikkat edilmelidir. Aksi taktirde oruç bozulur.

Oruç tutarken neler yapılmaz?

Orucu bozabilecek durumlar...
  • Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar.
  • Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. ...
  • Unutarak yemek içmek orucu bozmaz.
Daha fazla öğe...

Kulağımıza su kaçarsa orucumuz bozulur mu?

Boğaz ile kulak arasındaki kanalı kulak zarı tıkadığından kulağa kaçan su boğaza ulaşamaz. Bu durum nedeniyle kulağa damlatılan ilaç ya da banyo yaparken kulağa kaçan su orucu bozmaz.

Ağza su vermeden abdest alınır mı?

İster abdest için olsun, isterse temizlik ya da serinlemek için olsun, oruçlu kimse tarafından ağzı su ile çalkalamak mekruh değildir ve orucu bozmayan durumlar arasında yer almaktadır. ... Eğer su boğaza kaçarsa, bu durumda oruç bozulmaktadır.

Suya oturmak orucu bozar mı?

Ağızdan mideye veya burundan genze su kaçırmamak şartıyla denize girmek orucu bozmaz. Tıpkı havuza ya da denize girmek gibi banyo yapmak ve duş almak da orucu bozmayan durumlar arasındadır. ... Çünkü denize giren kişi yüzerken veya başını suya daldırdığında genzine ya da boğazına su kaçarsa orucu bozulmuş olur.

Gusülde alırken su yutmak guslü bozar mı?

Diyanet'in açıklaması şu şekilde; ... Şafii mezhebine göre ise; abdest veya gusül alırken ağız ve buruna az miktarda alınan su, elde olmayarak boğazdan inerse oruç bozulmaz.

Oruçluyken banyo yapmak mekruh mudur?

Oruçlu iken banyo yapmanın bir sakıncası yoktur. Ancak oruçluyken banyo yapıldığında kulaklara, ağız ve burna su kaçırmamaya dikkat edilmelidir. Aksi taktirde oruç bozulur. Oruçta banyo yapan kişi ağza burna su verirken dikkat etmeli.