Kunût tekbiri vacip mi?

İçindekiler:

  1. Kunût tekbiri vacip mi?
  2. Vitir namazında kunût dualarının yerine hangi dua okunabilir?
  3. Vitir Vacipte sehiv secdesi olur mu?
  4. Vitir vacip namazında tekbir unutulursa ne olur?
  5. Vitir namazında kunut okumanın hükmü nedir?
  6. Kunut dualarını okumayı unutmak sehiv secdesi gerektirir mi?
  7. Yanlış kılınan namaz nasıl düzeltilir?
  8. Kunût duası bilmeyen ne okur?

Kunût tekbiri vacip mi?

Vitir namazında 3. rekatte kunût tekbiri almak vaciptir. İftitah, kunût ve zâid tekbirleri alırken elleri kaldırmak sünnettir.

Vitir namazında kunût dualarının yerine hangi dua okunabilir?

Eğer bir kişi vitir namazının 3. rekatında okunan Kunut duasını bilmiyorsa ya da ezberleyemiyorsa "Rabbenâ âtina fi'd-dünyâ haseneten ve fi'l-âhireti haseneten ve qınâ azâbe'n-nâr" (Bakara, 201) ayetini okuyabilirler.

Vitir Vacipte sehiv secdesi olur mu?

Kısacası namazın vaciplerinden her hangi birinin unutulması durumunda bu secde yapılır. Kasten vaciplerin terkinde sehiv secdesi yapılamaz.

Vitir vacip namazında tekbir unutulursa ne olur?

Bir kimse kunut yapmayı unutur ve rükûdan sonra hatırlarsa, ondan kunut düşmüş olur. Bunun yerine namazın sonunda sehiv secdesi yaparak namazını tamamlar.

Vitir namazında kunut okumanın hükmü nedir?

İftitah, kunût ve zâid tekbirleri alırken elleri kaldırmak sünnettir. Vitir namazının üçüncü rekatinde Kunut Duası okumak, Hanefi Mezhebi'ne göre vaciptir. Diğer üç sünnî mezhebe göre, vitir namazında kunût duası okumak sünnettir. Caferî Mezhebi'ne göre ise, vitirde kunût okumak, kuvvetli bir müstehaptır.

Kunut dualarını okumayı unutmak sehiv secdesi gerektirir mi?

Bundan dolayı kunût duasının terki veya tehirinden dolayı sehiv secdesi yapmak gerekir (Haddâd, el-Cevhera, I, 92). Vitir namazını kılmakta olan bir kimse, unutarak ya da yanılarak kunût duasını okumadan rükûya giderse, bu kimse namazına devam eder ve sonunda sehiv secdesi yapar.

Yanlış kılınan namaz nasıl düzeltilir?

Sehiv secdesi, yanılma, unutma veya dalgınlık gibi durumlar yüzünden namazın vaciplerinden birini terk veya tehir etme durumunda, namazın sonunda yapılan secdelere denilir. Sehiv secdeleri sayesinde namazda meydana gelen kusur ıslah edilmiş, eksiklik telâfi edilmiş olur.

Kunût duası bilmeyen ne okur?

Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnettir (İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 591-594). Vitir namazında Kunut dualarını bilmeyen ne okur? Kunut duasını bilmiyorsa kişi, Kur'an-ı Kerim'den dua okuyabilir. Rebbena-Rabbenağfirli ya da Allahümmağfirli (Ya Rabbi beni affeyle), sübhanallah diyebilir.