İş kazası ve meslek hastalığının bildirimi nasıl yapılmalıdır?

İçindekiler:

  1. İş kazası ve meslek hastalığının bildirimi nasıl yapılmalıdır?
  2. İş kazası ve meslek hastalığı bildirim süreleri nedir?
  3. İş kazası ve meslek hastalıklarında kayıt ve bildirimi kim yapar?
  4. İş kazası ve meslek hastalığı sigortası belgesi nereden alınır?
  5. Iş kazası ve meslek hastalığı hangi kanunda yer alır?
  6. 6331 sayılı iş sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre meydana gelen iş kazalarının bildirimi hangi kuruma yapılır?
  7. Iş kazası bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverene uygulanacak idari para cezası hangi kurum tarafından verilir?
  8. Meslek Hastalıkları Hastanesi kendine bildirilen meslek hastalıklarını kaç gün içerisinde Sgk'ya bildirmek zorundadır?
  9. İş kazası ve meslek hastalığı ile ilgili tanımlar nerede yer almaktadır *?
  10. İş kazalari ve meslek hastalıkları tanımları hangi kanunlarda geçe?
  11. Hangi durumların iş kazası sayılacağı aşağıdaki kanun maddelerinin hangisi ile belirlenmiştir?
  12. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu aşağıdakilerden hangisini kapsamaz?
  13. İş kazalarında zaman aşımı kaç yıldır?
  14. İş kazasını SGK'ya kim bildirir?

İş kazası ve meslek hastalığının bildirimi nasıl yapılmalıdır?

İş kazası ve meslek hastalığı bildirgesi ile doğrudan ya da taahhütlü posta ile SGK'ya bildirilmesi zorunludur. e-sigorta uygulaması ile de bildirim yapılabilir. Belirtilen süre, iş kazasının işverenin kontrolü dışındaki yerlerde meydana gelmesi halinde, iş kazasının öğrenildiği tarihten itibaren başlar.

İş kazası ve meslek hastalığı bildirim süreleri nedir?

Buna göre, iş kazası bildiriminin işveren tarafından kazadan sonraki 3 günü içinde, sağlık hizmet sunucuları tarafından da iş kazasının sağlık hizmet sunucusuna intikal ettiği tarihten itibaren en geç on gün içinde Kurumumuza yapılması gerekmektedir.

İş kazası ve meslek hastalıklarında kayıt ve bildirimi kim yapar?

İşveren/İşveren Vekili bütün iş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutmak, gerekli incelemeleri yaparak (Kazanın oluş biçimi, sebepleri, hangi vardiyada olduğu, hangi önlemlerin kazadan önce alındığı, hangi önlemlerin alınması gerektiği vb.), bunlar ile ilgili raporları hazırlamakla yükümlüdür.

İş kazası ve meslek hastalığı sigortası belgesi nereden alınır?

Başvurular online olarak ya da bizzat Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yaparak yapılabilmektedir. Meslek hastalığı ya da iş kazası maaşı almak için kişinin durumunun devlet hastaneleri tarafından tespit edilmiş olması gerekmektedir.

Iş kazası ve meslek hastalığı hangi kanunda yer alır?

İş Kazası ve Meslek Hastalığı - 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu.

6331 sayılı iş sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre meydana gelen iş kazalarının bildirimi hangi kuruma yapılır?

6331 sayılı Kanundaki Düzenleme 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunununİş kazası ve meslek hastalıklarının kayıt ve bildirimi” başlıklı 14 üncü maddesinde ise işveren tarafından iş kazalarının kazadan sonraki üç günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirileceği belirtilmiştir.

Iş kazası bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverene uygulanacak idari para cezası hangi kurum tarafından verilir?

14 üncü maddede belirtilen bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere uygulanacak idari para cezaları ise doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumunca verilir. Sosyal Güvenlik Kurumunca verilen idari para cezalarının tebliğ, itiraz ve tahsilinde 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesi hükümleri uygulanır.

Meslek Hastalıkları Hastanesi kendine bildirilen meslek hastalıklarını kaç gün içerisinde Sgk'ya bildirmek zorundadır?

6331 sayılı Kanunun 14. maddesi uyarınca işveren, sağlık hizmeti sunucuları veya işyeri hekimi tarafından kendisine bildirilen meslek hastalıklarını, öğrendiği tarihten itibaren üç iş günü içinde. Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmekle yükümlüdür.

İş kazası ve meslek hastalığı ile ilgili tanımlar nerede yer almaktadır *?

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu' nün 11. maddesinde iş kazası ve meslek hastalığının tanımı yapılmıştır. Sigortalının geçirdiği kazanın iş kazası sayılması, tutulduğu hastalığın meslek hastalığı olarak kabul edilmesi ancak durumlarının bu tanıma uyması ile mümkündür.

İş kazalari ve meslek hastalıkları tanımları hangi kanunlarda geçe?

Mevzuatımızda meslek hastalığının tanımlanması 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 14. maddesinde yapılmıştır.

Hangi durumların iş kazası sayılacağı aşağıdaki kanun maddelerinin hangisi ile belirlenmiştir?

5510 sayılı Kanunun 13. maddesine göre; sigortalının işveren tarafından görev ile başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işi yapmaksızın geçen zamanlarda meydana gelen kazaların, iş kazası sayılacağı kabul edilmiştir.

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu aşağıdakilerden hangisini kapsamaz?

6331 Sayılı Kanun Kapsamına Girmeyenler MİT ve TSK faaliyetlerini kapsamaz, Acil ve afet durumlarının faaliyetlerini kapsamaz, Evde hizmetçi olarak çalışanları kapsamaz, Hükümlü ve tutukluları infaz esnalarında, kültür ve meslek edinme faaliyetlerinde kapsamız.

İş kazalarında zaman aşımı kaç yıldır?

İş kazası nedeniyle tazminat davası açma süresi, diğer bir deyişle zamanaşımı süresi; iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıldır (BK m.146). İş kazası neticesinde yaralanma (maluliyet) veya ölüm olması arasında genel zamanaşımı bakımından herhangi bir fark yoktur.

İş kazasını SGK'ya kim bildirir?

İş kazasının meydana gelmesi durumunda iş kazası bildirimi yapmakla yükümlü olanların mümkün olan en kısa sürede yetkili kolluk kuvvetlerine haber vermesi gereklidir. Ardından kanunda belirtilen süreler içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu'nu durumdan haberdar etmelidir.