Tazminatı taksitle ödenir mi?

İçindekiler:

  1. Tazminatı taksitle ödenir mi?
  2. Kıdem tazminatında gecikme faizi ne kadar olabilir?
  3. İşveren isterse kıdem tazminatı verebilir mi?
  4. Kıdem tazminatı avansı gider yazılır mı?
  5. Işveren kendi isteğiyle tazminat verebilir mi?

Tazminatı taksitle ödenir mi?

Kıdem tazminatının nasıl ödeneceği 1475 sayılı eski İş Kanunu ile düzenleniyor. Kanunda boşluk olan hususlar da Yargıtay kararlarıyla tamamlanıyor. Kanuna göre, kıdem tazminatının, iş akdinin feshedildiği tarihte peşin olarak ve nakit ödenmesi gerekiyor. ... İşçi onay vermediği takdirde taksitle ödeme yapılamaz.

Kıdem tazminatında gecikme faizi ne kadar olabilir?

ÖZET : Kıdem tazminatı gecikme faizi hesaplanırken, Merkez Bankası yazısındaki fesih tarihindeki faiz oranı olarak bildirilen 5-200 oranlarından, 0 esas alınmıştır.

İşveren isterse kıdem tazminatı verebilir mi?

Genel kurala göre istifa eden (İş sözleşmesini İş Kanunu'na uygun biçimde süreli fesih yoluyla fesheden) işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi mümkün değildir.

Kıdem tazminatı avansı gider yazılır mı?

Normalde kıdem tazminatı için vergi ve prim ödenmez. İşveren bu ödemeleri gider olarak gösterir. Oysa avans şeklinde ödenen kıdem tazminatı “ücret” olarak kabul edilir. Bu durumda da hem gelir vergisine tabi olur, hem de sosyal güvenlik primi kesintisi yapılır.

Işveren kendi isteğiyle tazminat verebilir mi?

Çalışan birçok kişi tam olarak ne yapması gerektiğini bilmiyor. Kendi isteği ile işten ayrılanlar kıdem tazminatı için başvuruda bulunmuyor. Fakat bazı durumlarda çalışan kendi isteğiyle işi bırakmış olsa da kıdem tazminatı alma hakkı bulunuyor. Kıdem tazminatı hakkı için bir yıl içerisinde başvuru yapılması gerekiyor.