Ozon tabakasına zarar veren şeyler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Ozon tabakasına zarar veren şeyler nelerdir?
  2. Ozon tabakasının yararları nelerdir?
  3. Ozon miktarı neden artar?
  4. Ozon tabakası patlarsa ne olur?
  5. Ozon tabakasının delinmesi ne gibi etkiler meydana getirir?
  6. Atmosferi korumak için ne yapmalıyız?
  7. Ozon tüketen maddeler nelerdir?
  8. Ozon tabakasının incelmesi sonucu neler olur?

Ozon tabakasına zarar veren şeyler nelerdir?

Ozon tabakasını bozan en önemli etken Kloroflorokarbon (CFC) gazlarıdır. 1928 yılında yeni bir gaz türü olarak bulunan CFC gazları çok ilginç özelliklere sahiptirler: Zehirli, aşındırıcı ve yanıcı değil, oldukça kararlı, uzun ömürlü ve uçucudur.

Ozon tabakasının yararları nelerdir?

Ozon tabakası Güneş'ten gelen morötesi ışınlardan olan UV-B ve UV-C gibi zararlı ışınları tutar. Ozon tabakasının bu işlevi hayati açıdan çok önemlidir çünkü UV-B ve UV-C ışınları ölümcüldür.

Ozon miktarı neden artar?

Troposferde bulunan ozon insan sağlığına zararlı etkileri bulunduğundan kirlilik olarak tanımlanmaktadır. sebep olabilmektedir. ... Ülkemizde yaz aylarında daha etkili olan güneş ışığı ve yüksek sıcaklık sebebiyle yer seviyesi ozon kirliliği artış göstermektedir.

Ozon tabakası patlarsa ne olur?

Peki ozon tabakası delinirse ne olur? ... Ozon tabakasının incelmesi, dünyaya düşen UV ışınlarının artmasına neden olur ve bu da deri kanseri başta olmak üzere, katarakt ve birtakım bağışıklık sistemi hastalıklarına neden olabilir. Sadece insanlar üzerinde değil hayvan ve bitki gibi canlı türlerine da doğrudan zararı olur.

Ozon tabakasının delinmesi ne gibi etkiler meydana getirir?

Düşük sıcaklık sebebiyle yüksek oranda bulunan klor ve brom iyonları ozon tabakasına dünyanın diğer bölgelerine kıyasla daha fazla zarar verir. Ozon tabakasının incelmesi, dünyaya düşen UV ışınlarının artması sonucu deri kanserine, katarakta ve bağışıklık sistemi hastalıklarına sebep olabilir.

Atmosferi korumak için ne yapmalıyız?

Ne yapmalıyım?
  1. Yakıt tüketimi azaltılmalı,
  2. Temiz enerji kaynakları ve kaliteli yakıtlar kullanılmalı,
  3. Yakıtlar soba ve kaloriferlerde tekniğine uygun yakılmalı,
  4. Binalarda ve evlerde ısı yalıtımına gidilmeli,
  5. Kalorifer ve soba bacaları her sezon başında mutlaka temizlenmeli.

Ozon tüketen maddeler nelerdir?

Kloroflorokarbon (CFC,) Hidrokloroflorokarbon(HCFC), Halon, Karbon Tetraklorür, Metil Kloroform grubu gazlar ozon tabakasını incelten maddelerden olup buzdolabı klima gibi soğutucu cihazlar ve yangın söndürücüler gibi günlük yaşantımızda büyük yer kaplayan alanlarda kullanılmaktadırlar.

Ozon tabakasının incelmesi sonucu neler olur?

Ozon tabakasının incelmesi, dünyaya düşen UV ışınlarının artması sonucu deri kanserine, katarakta ve bağışıklık sistemi hastalıklarına sebep olabilir. Aynı zamanda hayvan ve bitki türlerine de zarar verir.