Kürtaj nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Kürtaj nasıl yapılır?
  2. Kürtajda genel anestezi nasıl yapılır?
  3. Vakum kürtaj nasıl yapılır?
  4. Kürtaj olmak kolay mı?
  5. Anestezi olmadan kürtaj olur mu?
  6. Kürtajdan sonra ne yapmak gerekir?

Kürtaj nasıl yapılır?

Genellikle sedasyon anestezisi altında uygulanır. Eskiden metal kaşık benzeri bir aletle yapılmaktaydı. Kürtaj günümüzde daha güvenli olan ucu delik plastik kanüllerle yapılmaktadır. Plastik kanülün dışarıda kalan ucuna enjektör ya da elektrikli vakum aleti takılarak rahim içi istenmeyen dokular temizlenir.

Kürtajda genel anestezi nasıl yapılır?

Narkozlu kürtaj genellikle sedasyon anestezisi ile yapılır. Sedasyon anestezisi hastada uyku hali meydana getirir. Sedasyonda hastanın bilinci açık olur ancak uyku hali vardır ve işlemi hatırlamaz. Lokal anestezide kişi ağrı ve acı duymasa da yapılan işlemi görür.

Vakum kürtaj nasıl yapılır?

Kanül adı verilen ve uç bölümü son derece ince olan plastik alet vajina girişinden rahim içerisine sokulur. Sonrasında vakumlu kürtaj işlemi gerçekleştirilir. Negatif basınç gönderen bir cihaz ya da vakumlama aleti yardımı ile cenin rahim içerisinden çıkarılır ve gebelik bu şekilde sonlandırılmış olur.

Kürtaj olmak kolay mı?

Kürtaj, steril açıdan uygun şartların sağlandığı, gerekli ekipmanlarla donatılmış hastanelerde, özel muayenehanelerde ve kliniklerde tecrübeli kadın doğum uzmanları tarafından gerçekleştirilmelidir. Uygun koşullar sağlandığında kolay bir işlemdir ve komplikasyon oluşma riski oldukça azdır.

Anestezi olmadan kürtaj olur mu?

Günümüzde kürtaj işlemi Karmen enjektörü vasıtasıyla vakum aspirasyon yöntemi ile yapılmaktadır. Kürtaj lokal ya da genel anestezi verilerek yapılabilir. Lokal anestezi ile rahim ağzı (serviks)'in her iki yanına ağrı hissini önlemek için anestezik madde enjekte edilir.

Kürtajdan sonra ne yapmak gerekir?

Kürtaj sonrası genital bölge enfeksiyona karşı zayıf olduğundan deniz ve havuza girilmemeli, küvette banyo yapılmamalıdır. Kürtaj operasyonu sonrasında hastalar mutlaka dinlenmeli, doktor tavsiyelerine ve reçete edilen ilaç varsa düzenli kullanmaya özen göstermelidir.