Pazar günü mesaisi nasıl hesaplanır?

İçindekiler:

  1. Pazar günü mesaisi nasıl hesaplanır?
  2. Cumartesi mesaisi ne kadar?
  3. Cumartesi çalışmak fazla mesai mi?
  4. Tam gün mesai ne demek?
  5. Yuzde 100 mesai nasil hesaplanir?
  6. 50 mesai ne demek?

Pazar günü mesaisi nasıl hesaplanır?

Çünkü işçi hafta tatilinde çalışmadan 1 günlük ücret hak ediyor zaten. Buna ilave olarak yukarıda belirttiğimiz şekilde ücret eklenecektir. Örneğin aylık 3000 TL'ye çalışan bir işçinin günlük kazancı 100 TL'dir. Pazar mesaisi yapan işçinin alacağı ücret; 1 + 50 olmak üzere 250 TL'dir.

Cumartesi mesaisi ne kadar?

İşyerinde günde 9 saat çalışılıyorsa 9 X 5 = 45 olacağı için 5 günde yasal iş süresi tamamlanır ve o işyerinde cumartesi ve pazar günleri çalışılmaz. Bu koşulda cumartesi günü işçi çalıştırılırsa bu fazla mesai anlamına gelecektir ve saat başına yüzde 50 zamlı ücret ödenmesini gerektirir.

Cumartesi çalışmak fazla mesai mi?

Çünkü iş kanunumuzda haftalık iş süresi 45 saat olarak saptanmıştır. Bu sürenin haftanın iş günlerine dağılımı işverenin yönetim hakkı çerçevesinde farklı biçimlerde olabilir. ... Bu koşulda cumartesi günü işçi çalıştırılırsa bu fazla mesai anlamına gelecektir ve saat başına yüzde 50 zamlı ücret ödenmesini gerektirir.

Tam gün mesai ne demek?

Bir iş yerinde haftalık çalışma süresini aşan çalışmalar fazla mesai anlamına gelmektedir. İş Kanununa göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. 45 saati aşan çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilir. Bir işçi hangi şartlar altında olursa olsun günde 11 saatten fazla çalışılamaz, çalıştırılamaz.

Yuzde 100 mesai nasil hesaplanir?

Örneğin; işçinin aylık 9000 TL brüt ücret karşılığı çalıştığını varsaydığımızda; işçi 23 Nisan günü çalışma yapmaması halinde o güne ilişkin ücretini (9000/30=300 TL) tam olarak alacaktır. Çalışma yapması halinde ise ücreti %100 zamlı olarak (300+300=600 TL) alacaktır.

50 mesai ne demek?

45 saati aşan çalışmalar, “fazla çalışma” olmaktadır ve fazla çalışma için de, işveren, işçiye ayrıca bir ücret hesaplayarak ödeme yapar. Haftalık 45 saati aşan çalışmalarda, çalışılan her fazladan saat için ödenecek ücret % 50 zamlı ödenmelidir. Fazla mesai için ücretin % 50 zamlı halini bulmak gerekir.