Gemi yola çıkarken ne denir?

İçindekiler:

  1. Gemi yola çıkarken ne denir?
  2. Osmanlıda denizcilere ne denir?
  3. Frengi deliği nedir?
  4. Geminin Bordası ne demek?
  5. Gemide posta ne demek?
  6. Denizcilikte borda ne demek?

Gemi yola çıkarken ne denir?

Bir denizci geleneğidir; sefere çıkan denizcilere “Pruvan Neta Olsun” demek… Yolun açık olsun manasında, herhangi bir engelle karşılaşmadan selametle seferin tamamlanması temennisidir “pruvan neta olsun” demek denizci lugatinde.

Osmanlıda denizcilere ne denir?

Kaptan-ı derya, Osmanlı İmparatorluğu'nda donanma komutanlarına verilen addır. Divan-ı Hümayun'a üye olarak katılır, Osmanlı İmparatorluğu'nun "deniz eyaletleri" diye adlandırılan eyaletlerini (Cezayir, Tunus, Trablusgarp, Akdeniz adaları) doğrudan ya da denizci paşalar aracılığıyla denetimleri altında tutarlardı.

Frengi deliği nedir?

Frengi deliği: Güverteye gelen suların denize akması için bordaya açılan deliklerdir.

Geminin Bordası ne demek?

Borda, bir geminin yan kısmı, bir savaş gemisinin bir tarafında bulunan top bataryası; ya da deniz savaşındaki koordineli ateş anlamına gelir. 16. yüzyıldan buharlı geminin ilk on yıllına kadar savaş gemilerinde gövdenin her iki yanına yerleştirilmiş top bataryaları bulunurdu.

Gemide posta ne demek?

Omurgaya baglanan ve teknenin kaburgasını meydana getiren egri elemanlara posta denir.

Denizcilikte borda ne demek?

Ahşap teknelerin kalafat edilmeleri için armuzlarda bulunan eski kalafat malzemelerinin çıkarılması suretiyle armuzları açmak. Borda veya güverte kaplama tahtalarının uzunlamasına ve kenar kenara birleştirilmesi suretiyle yapılan bir kaplama usulü.