Mutad almak ne demek?

İçindekiler:

  1. Mutad almak ne demek?
  2. Mutat ne demek Arapça?
  3. Mutat taşıt aracı ne demek?
  4. Mutad meskeni ne demek?
  5. İlaç dozu nedir?
  6. Nikbin ve bedbin ne demek?
  7. Serendipçe ne demek TDK?
  8. Mutat vasıta ne demek?
  9. Muayyen taşıt ne demek?
  10. Sevk süresi ne kadar?

Mutad almak ne demek?

MÛTAT – MÛTAD 1. Alışkanlık hâline gelmiş, âdet edinilmiş, alışılmış, her zamanki: Günün birinde yenge mûtat ziyâretini yapmaya karar verir (Ahmet H. ... Mûtâden (ﻣﻌﺘﺎﺩﺍً) zf. (mu'tād'ın tenvinli şekli) Alışkanlık olarak, alışıldığı üzere, alışıldığı gibi.

Mutat ne demek Arapça?

Mutat kelimesi Türkçe'de "alışılmış, adet olmuş" anlamına gelir. Arapça ˁwd kökünden gelen muˁtād معتاد z "alışılmış, adet olmuş" sözcüğünden alıntıdır. ... Mutat kelimesi tarihte bilinen ilk kez Câmi-ül Fürs (1501) eserinde yer almıştır.

Mutat taşıt aracı ne demek?

Mutat Taşıt: İki mahal arasında gidip gelmeye en uygun, kullanılması mutat ve ekonomik olan (otobüs, dolmuş vs.) taşıtlardır. Kişilerin özel araçları ile sağlık hizmeti sunucusuna gidiş ve dönüşlerinde mutat taşıt ücreti ödenir. Sevk formunda sevk vasıtası belirtilmediği sürece mutat taşıt (otobüs vs.)

Mutad meskeni ne demek?

Mutad mesken doktrinde genel olarak kişinin gerçek hayat ilişkilerinin sürdüğü, kişinin fiilen oturduğu ve oturmak isteği ve iradesinde olduğu yer olarak tanımlanmaktadır31.

İlaç dozu nedir?

Doz, teşhis, hastalıklardan korunma veya tedavi amacı ile yalnız veya karışım halinde kullanılan ilacın bir defada veya bir günde tehlikesizce kullanılabildiği miktar. Tedavi etkisi gösterebilecek ilaç miktarına da tedavi dozu denir.

Nikbin ve bedbin ne demek?

"Bed", "kötü" demek (İngilizce'deki "bad" gibi düşünün); "nik" ise "iyi" demek. Birleştirirsek "bedbin", "kötü gören"; "nikbin" ise "iyi gören". Daha da Türkçesi "karamsar" ile "iyimser".

Serendipçe ne demek TDK?

Son yıllarda popüler olan ve özellikle gençler tarafından sık sık kullanılan serendipçe kelimesinin anlamı birçok kişi tarafından bulunuyor. Bu sözcük mutluluk getiren rastlantı ve hoş tesadüf demektir. Kişinin yeniden neşeli ve pozitif hissetmesini sağlayan olumlu gelişmeler serendipçe olarak nitelendirilir.

Mutat vasıta ne demek?

Kullanılması mutat olan yol ve taşıt aracı alışılmış, çoğunluğun tercih ettiği ve kullanılması adet halini almış yol ve taşıt aracıdır. ... Buna göre ilçe, belde ve köylere çalışan otobüs ve minibüsler yerel çoğunluğun tercih ettiği taşıt aracı olması nedeniyle mutat vasıta sayılırlar.

Muayyen taşıt ne demek?

6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun 6 ncı maddesinde, "Harcırah bu Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça gidip gelmeye en uygun ve kullanılması mutat olan yol ve taşıt araçları üzerinden verilir. ... Mutat taşıt ise alışılagelmiş olan minibüs, otobüs, tren, tramvay ve metro gibi araçları ifade etmektedir.

Sevk süresi ne kadar?

Sevk işlemleri, şehir içi sevklerde 3 (üç) işgünü, şehir dışı sevklerde 5 (beş) işgünü geçerlidir.