Gider pusulası düzenlenirken hangi hesaplamalar yapılır?

İçindekiler:

  1. Gider pusulası düzenlenirken hangi hesaplamalar yapılır?
  2. Gider pusulası ne zaman düzenlenir?
  3. Gider pusulası hangi nüsha müşteriye verilir?
  4. Gider pusulası KDV var mı?
  5. Gider pusulası nereden temin edilir?
  6. Sigortalı çalışana gider pusulası düzenlenir mi?
  7. Gider pusulasını kimler tutar?
  8. Gider pusulası nedir kim düzenler?
  9. Gider Pusulasinda stopaj var mi?

Gider pusulası düzenlenirken hangi hesaplamalar yapılır?

Gider pusulası hesaplamasında, ürünün ya da hizmetin tutarı ile birlikte stopaj ve vergiler de dikkate alınır. Hesaplama sürecinde aşağıdaki adımlar izlenmelidir. Ürün ya da hizmetin miktarı ile birim fiyatı çarpılarak tutar bulunur. Tutar üzerinden KDV ve Gelir Vergisi (stopaj) ayrı ayrı hesaplanır.

Gider pusulası ne zaman düzenlenir?

Gider pusulası hangi durumlarda düzenlenir? Vergiden muaf esnaf ve vergi yükümlüsü olmayanlardan ürün ya da hizmet satın alındığı zaman gider pusulası düzenlenir. Tüketicilere satılan malların, tüketici tarafından iade edilmesi durumunda gider pusulası düzenlenir.

Gider pusulası hangi nüsha müşteriye verilir?

Gider pusulası, işin mahiyeti, emtianın cins ve nev'i ile miktar ve bedelini ve iş ücretini ve işi yaptıran ile yapanın veya emtiayı satın alan ile satanın adlarıyla soyadlarını (Tüzel kişilerde unvanlarını) ve adreslerini ve tarihi ihtiva eder ve iki nüsha olarak tanzim ve bir nüshası işi yapana veya malı satana tevdi ...

Gider pusulası KDV var mı?

Gerçek usulde vergi mükellefi olmayanlardan mal satın alanların veya iş yaptıranların, satın aldıkları mal veya yaptırdıkları işler karşılığında düzenleyecekleri gider pusulası ve müstahsil makbuzunda KDV hesaplanmaz ve gösterilmez.

Gider pusulası nereden temin edilir?

Gider pusulasını temin etmek için vergi dairesinden izin belgesi alınmalıdır. İzin belgesi almak için tacir, vergi dairesine vergi levhası ile başvurmalıdır. İzin belgesi alındıktan sonra belge iki şekilde temin edilebilir. Fatura ve yerine geçen belgelerin temin işlemleri her belge için aynı şekilde uygulanır.

Sigortalı çalışana gider pusulası düzenlenir mi?

13. İşyerinde çalışan sigortalı bir işçiye gider pusulası düzenlenir mi? İşyerinde çalışan sigortalı işçi vergiden muaf esnaf olmadığı için gider pusulası düzenlenemez. ... Bu yüzden firma işçilerine verilen para ve ayınların ücret olarak stopaj gelir vergisine tabi tutulması gerekmektedir..

Gider pusulasını kimler tutar?

Vergi mükellefi olan kişilerin vergi mükellefi olmayan kişilerden satın aldıkları mal ve hizmetleri belgelendirmek amacı ile oluşturdukları evraka gider pusulası adı verilir. Gider pusulası aynı zamanda tüketiciye satılan malın iade alınması durumunda da düzenlenebilir.

Gider pusulası nedir kim düzenler?

Özetlersek; gider pusulası, fatura gibi kıymetli bir ticari belgedir. Ancak, faturanın düzenlenme taraf şartlarının tersi bir düzenleme, söz konusudur. Gider Pusulasında, alıcı gider pusulasını düzenler ve satıcıya verir. Çünkü, satıcı zaten vergiden muaftır ve bir belge düzenlemek zorunda değildir.

Gider Pusulasinda stopaj var mi?

Gider Pusulası Stopaj Oranları Diğer mal alımlarında %5 oranında stopaj kesintisi uygulanır. Diğer hizmet alımları (Üstte yer alan alt bentler hariç olmak üzere, mal ve hizmet bedelleri bedelinin ayrılamaması durumu da bu kapsam dahilindedir) için %10 oranında stopaj kesintisi uygulanır.