Afgan Türk mü?

İçindekiler:

  1. Afgan Türk mü?
  2. Afganistanlilar Müslüman mi?
  3. Afganların dini nedir?
  4. Bacca bazi Afganistan nedir?
  5. Afganistan nasıl Müslüman oldu?
  6. Beççe bazi nedir?
  7. Taliban Sünni mi?
  8. Taliban insanları öldürüyor mu?

Afgan Türk mü?

Afganistan'daki Türk nüfusun günümüzde 6 milyonun üzerindedir. Afganistan'ın yaklaşık -18'ini teşkil eden Türk nüfusun çoğunluğunu oluşturan Özbekler (toplam nüfusun yaklaşık -13'ü) tamamı yerleşik şekilde Herat ve Mezar-ı Şerif şehirleri etrafında toplanmışlardır.

Afganistanlilar Müslüman mi?

Afganistan'ın ™'unun Müslüman olduğu bilinmektedir. Halkın 'ının Sünni, %7 ile  arasının ise Şii mezhebinden olduğu düşünülmektedir.

Afganların dini nedir?

İnanç dokusu itibarıyla yüzde doksan dokuzu Müslüman olan Afganistan halkının yüzde seksen beşi Sünni olup, ekseriyeti Hanefi Mezhebi'ne bağlı iken, yüzde on dördü ise Şii İmamiye ve İsmailiye Mezhebi'ne mensuptur. Afganistan az sayıda Hindu, Sih ve Yahudi azınlıklara da sahiptir.

Bacca bazi Afganistan nedir?

Kelime anlamı olarak 'erkek oyunu' anlamına gelen Bacha Bazi aslında bir Afgan geleneği. Bu geleneğe göre 9 yaşındaki erkek çocukları yaşlı erkeklerin önünde kadın kıyafetleri giydirilerek dans ettiriliyor.

Afganistan nasıl Müslüman oldu?

Ancak bu durum, yeni bir İngiliz-Afgan sava- şına sebep olmuştur. Bir süre sonra İngilizler tekrar yenilince, İngilizler Afganistan'a bağımsızlığını vermek zorunlu kalmışlardır. Böylece Afganistan, 8 Ağustos 1919'da Ravalpindi Anlaşmasıyla ba- ğımsızlığını kazandı ve 20. yüzyılın ilk bağımsız Müslüman ülkesi oldu.

Beççe bazi nedir?

Köçeklerin eğlencelerde dans etmesi, yani "Beççe Bazi"nin (oğlan eğlencesi) yaygın ve eski bir gelenek olduğu Afganistan'da, eski savaş ağaları ve Mücahit komutanları işi bir adım daha ileri götürerek köçekler arasında dans yarışmaları düzenliyor.

Taliban Sünni mi?

Peştu dilinde "talebeler" anlamına gelen Taliban, Sovyetlerin Afganistan'dan çekilmesinin ardından 1990'larda Pakistan'ın kuzeyinde ortaya çıktı. Sünni İslam'ın katı bir yorumunu benimseyen Taliban, ilk etapta Suudi Arabistan'dan gelen parayla finanse edildi ve bir Peştun hareketi olarak kendisini gösterdi.

Taliban insanları öldürüyor mu?

Taliban terör estirerek, küçük çocukları ve yaşlıları öldürerek insanları yönetmeye çalışıyor. Taliban bu tür eylemlerle ülkeyi yönetemez. Andarab'da taliban sebepsiz yere evlerde aramalar yapıyor, insanları sebepsiz yere yakalıyor ve masum vatandaşları öldürüyor.