Hangi durumlarda devlet memuru olunmaz?

İçindekiler:

  1. Hangi durumlarda devlet memuru olunmaz?
  2. Memurun görevden alınma nedenleri nelerdir?
  3. Hangi suçları işleyen devlet memuru olamaz?
  4. Hangisi devlet memuru olamaz?
  5. Affa uğramış olsalar bile hangi suçları işleyen kişiler memur olamazlar?

Hangi durumlarda devlet memuru olunmaz?

kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat ...

Memurun görevden alınma nedenleri nelerdir?

Memurlara Yönelik Görevden Uzaklaştırma Sebepleri Bunlar; kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, memurun görevi başında kalmasında sakınca (disiplin cezasına konu işlemler nedeniyle) , devlet memurunun hakkında mahkemelerce cezai kovuşturmasının varlığıdır.

Hangi suçları işleyen devlet memuru olamaz?

Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olan kişi memuriyete kabul edilemez. (657 sayılı kanun m.48/5). Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl veya daha fazla hapis cezasının memuriyet görevi sırasında işlenmesi halinde, kişinin memuriyet görevi sona erer.

Hangisi devlet memuru olamaz?

güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmak” şeklinde memuriyete engel olarak sayılan ismen sayılan suçlardır32.

Affa uğramış olsalar bile hangi suçları işleyen kişiler memur olamazlar?

Kanunda tek tek sayılmış olan suçlardan mahkûm olanlar, hükmolunan cezaları affa uğramış olsa dahi memur olamazlar. Aynı şekilde, memur iken böyle bir suçtan mahkûm oldukları için memuriyetine son verilenler, hükmolunan bu cezaları affa uğramış olsa bile tekrar memuriyete dönemezler.