Kelâm ilminin yöntemi nedir?

İçindekiler:

  1. Kelâm ilminin yöntemi nedir?
  2. Kelâm ilminin temel kaynakları nelerdir?
  3. Kelâm ilminin önemi nedir?
  4. Kelamda cedel metodu nedir?
  5. Nazar ve istidlal ilmi ne demek?
  6. Kelam ilminin ana konusu nedir?
  7. Kelam ilminin ikinci konusu nedir?
  8. Cedel ne anlama gelir?
  9. Cedel ne demek TDK?
  10. Kelam nedir subuti sıfatlardan?
  11. Usuli Selase maddeleri nelerdir?
  12. Istidlali ilim ne demek?

Kelâm ilminin yöntemi nedir?

Kelâm ya da İlm-î Kelâm (Arapça: عِلْمُ الْكَلَام); İslâm dininin akāid konularını irdeleyen ve tarihî olarak bu çerçevede gelişen dinî-felsefî teorilerle ilgilenen ilim dalı. Bu anlamda kelâm, imanla ilgili konu ve sorulara izâh ve ispat getirme amacıyla geliştirilen teolojik felsefenin adıdır.

Kelâm ilminin temel kaynakları nelerdir?

Kelam ilminin, akıl ve vahiy olmak üzere dayandığı iki temel kaynak vardır. Bu iki temel kaynak ilk defa Peygamber ve arkadaşları tarafından kullanılmıştı. Ancak Peygamber döneminde bugün anladığımız anlamda kelami tartışmalardan söz edilemez.

Kelâm ilminin önemi nedir?

Kelam İlminin Amacı & Doğru bilgi vererek insanları yanlış inançlardan korumak. Kişinin imanını taklit düzeyinden kurtarıp tahkikî bir iman derecesine yükseltmek. & Diğer İslam ilimleri için sağlam bir inanç temeli oluşturmak. & Amellerin bilinçli ve ihlaslı bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak.

Kelamda cedel metodu nedir?

Hangi ilme ve konuya ait olursa olsun delil niteliği taşıyan bütün bilgilerle istidlâl edilebileceğini benimseyen Âmidî metodu. ... Ona göre cedel, "farklı itikadî ve fıkhî mezhep mensupları arasında meydana gelen münâzara âdâbını öğreten ilim"dir (el-ʿİber, I, 381).

Nazar ve istidlal ilmi ne demek?

"Akıl yürüterek hüküm vermek" anlamına gelen istidlâl bir kişinin tek başına yapacağı nazar ve tefekkürdür. "Delil istemek" mânasındaki istidlâl eyleminde ise iki kişi bulunur, biri yapılan akıl yürütmeyle ilgili delil talep eder, diğeri de verdiği hükmün delilini ortaya koyar.

Kelam ilminin ana konusu nedir?

Kelam; naslardan hareketle inanç esaslarını ve insanın düşünce yapısına ilişkin temel ilkeleri belirleyen, bunları akli yöntemlerle açıklayan, destekleyen ve karşı fikirleri eleştirip cevaplayan bir disiplindir. İslam dininin temel inanç konularını; uluhiyyet, nübüvvet ve ahiret başlıkları altında toplamak mümkündür.

Kelam ilminin ikinci konusu nedir?

Kelam bu yönüyle benzer konuları ele alan akaid, tevhid ve usûlü'd-din gibi ilimlerden ayrılır. Zira bu ilimlerde daha çok inanç esasları açıklanır. İnanç esasları akli ve mantıki yöntemlerle delillendirme ve ispat yoluna gidilmez. Kelamın ikinci temel konusu nübüvvettir.

Cedel ne anlama gelir?

1. Tartışma, münâkaşa, ağız dalaşı: Cihânı ma'reke eylemiş hayâtı cedel (Mehmet Âkif'ten). 2. mantık. Karşılıklı konuşma ve tartışma sanatı, diyalektik, eytişim.

Cedel ne demek TDK?

Cedel Ar. "tartışma" demektir. Mücâdele de o kökten gelir. Gerçek anlamı karşılıklı tartışma, münazaradır.

Kelam nedir subuti sıfatlardan?

Kelâm sıfatı da O'na nisbet edilen sübûtî sıfatlardan biri olarak önemli mana taşır. ... Sözlükte "maddî ve mânevî açıdan etkilemek, yaralamak" anlamındaki kelm kökünden masdar ismi olan kelâm "konuşma, söz söyleme, sözlü etkiyi algılama" manasına gelir.

Usuli Selase maddeleri nelerdir?

Akaid ilminin ana konusunu oluşturan usûl-i selâse aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bir arada ve doğru olarak verilmiştir?
  • Nübüvvete, kitaplara ve ahiret gününe iman.
  • Allah'a (c.c), nübüvvete ve ahiret gününe iman.
  • Peygamberlere, kitaplara ve kadere iman.
  • Allah'a (c.c), meleklere ve ahiret gününe iman.
Daha fazla öğe...

Istidlali ilim ne demek?

İstidlâl, zihnin daha önce bilinen bir veya birden çok önermeden (kazıyye) bilinmeyen bir önermeyi sonuçlandırma, açığa çıkarma işlemidir. Diğer bir ifadeyle istidlâl, daha önce doğruluğu bilinen yahut doğru olduğu sanılan bir hüküm veya hükümlerden hareketle bilinmeyen bir hükme ulaşmaktır.