Nodül ameliyatı nasıl yapılıyor?

İçindekiler:

  1. Nodül ameliyatı nasıl yapılıyor?
  2. Boğazda nodül ameliyatı nasıl oluyor?
  3. Boğazda nodül ne demektir?
  4. Nodül ameliyatı ne zaman yapılır?

Nodül ameliyatı nasıl yapılıyor?

Herhangi bir kesi yapılmadan, özel yapılmış bir iğne ile nodülün içine girilip lokal, kontrollü ısı verilerek nodülün yakılmak suretiyle küçültülmesi işlemidir. İşlem yaklaşık 15-20 dakika sürer. Lokal anestezi ya da genel anestezi (narkoz) altında yapılabilir.

Boğazda nodül ameliyatı nasıl oluyor?

Günümüzde tiroid ameliyatları boyun çizgisi üzerinden küçük bir kesi açılması ile veya robotik cerrahi ile gerçekleştirilmektedir. Tiroid ameliyatı esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus tiroid dokusu çıkartılırken ses tellerini çalıştıran sinir ile paratiroid dokularına zarar verilmemesidir.

Boğazda nodül ne demektir?

Tiroit nodülü, tiroit dokusu içinde oluşan farklı yapıda ve değişik büyüklüklerde olabilen anormal yumrular veya kitlelerdir. Bunların büyük kısmı zararsız ve iyi huyludur. Nodüller genellikle çıplak gözle görülebildikleri 2 cm çapa ulaşıncaya kadar fark edilmezler. Yüzde 5-10 oranında ise kanser riski taşırlar.

Nodül ameliyatı ne zaman yapılır?

Tiroit nodülleri çoğu zaman tedavi gerektirmiyor; 6 ay ile 1 yıl aralığında, ultrason ve ihtiyaç duyulursa kan tahlilleri ile yapılan takipler yeterli oluyor. Bazı nodüllerin küçülmesi ya da kontrol altına alınması için ilaç tedavisi veya radyoaktif iyot tedavisine başvuruluyor.