Bir arşın kaç cm?

İçindekiler:

  1. Bir arşın kaç cm?
  2. 1 fersah kaç kilometredir?
  3. Denizde kulaç nedir?
  4. Arşın ve endaze kaç cm?

Bir arşın kaç cm?

Metre hesabıyla çarşı arşını 68 cm'dir. bir mi'mār arşını = 24 parmak = 240 ḫaṭṭ, ortalama 75.774 cm'dir. Bu arşının uzunluğunda zamanla değişiklikler oldu. Üçüncü Selim Han abanoz ağacından bir mimar arşını yaptırdı.

1 fersah kaç kilometredir?

Fersah, 12.000 adıma veya 1 saatlik yola denk geldiği kabul edilen eski ölçü birimidir. Denizcilikte kullanılan eski Türk gemicilerinin kullandığı fakat günümüzde kullanılmayan 3 deniz miline eşit uzaklık birimi. Yaklaşık olarak 5.556 metreye eşittir. Bir Arap fersahı ~5,76 km'dir ve bir Fars fersahı ise ~6,23 km'dir.

Denizde kulaç nedir?

i. (Eski Türk. kulaç < kol aç “kollarını yana doğru aç!”) 1. Halk arasında ölçü olarak kullanılan, gergin şekilde açılmış iki kolun parmak uçları arasındaki uzaklık: Her an o kaya ile gemi arasında bir iki kulaçlık mesâfe azalacak zannedildiği halde azalmıyordu, artmıyordu da…

Arşın ve endaze kaç cm?

Endâze, Osmanlı döneminde kullanılan bir ölçü birimidir. Metrik sisteme göre 65 santimetre uzunluğundadır. Genellikle çarşı ve pazarlarda kumaş ve benzeri ürünlerin ölçümünde kullanılmıştır. Çarşı arşını ve mimari arşın da olduğu gibi, şimşir, demir ve çelikten imâl edilirdi.